signs_of_revolt_0U okviru programa "Signali otpora" u Rex-i će biti prikazani dokumentarni filmovi koji imaju cilj da predstave i promovišu kreative oblike otpora, protesta i društvene pokrete iz različitih delova sveta u vremenu dominacije kapitala.


Jedan od najočiglednijih primera kreativnog otpora je pobuna Zapatista koji su 1994. izašli iz džungli meksičke pokrajine Chiapas i pokrenuli pobunu protiv neoliberalizma. Svojom kreativnošću i jezikom inspirisali su aktiviste širom sveta, koji su odlučno razvijali nove strategije i mreže iz kojih je potekao niz globalnih akcija. Tako je svetsku pažnju privukla, u novembru 1999. godine, direktna akcija aktivista, ekologa i sindikalaca koja je prekinula sastanak Svetske trgovinske organizacije u Sijetlu i tako zaustavila novi trgovinski ciklus kapitalističke globalizacije.


Iza barikada – 3 kratka filma o Sijetlu/Vašington DC/Prag [66 min]
Behind the barricades - 3 short films of Seattle/DC/Praha

Omnibus koji sažeto prikazuje primere tri različita događaja iz Sijetla, Vašingtona i Praga. Pažljivo gledanje sva tri primera daće podsticaj za reakciju na najbliže simbole kapitalističke opresije.

VELIKA LARMA U SIJETLU / BIG RATTLE IN SEATTLE (23 min). U 23 minuta podsticaja i inspiracije, prikazan je 30. novembar 1999.  i protest protiv Svetske trgovinske organizacije. Došlo je vreme da se zbaci diktatura ekonomije i da se pokrene sa izgradnjom društva zasnovanog na pravoj slobodi.

BOLESNI KAPITAL / CAPITALS ILL (20 min)
Kapitalizam je na izdisaju, 20.000 ljudi izlazi na ulice u Vašingtonu protiv politike Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

GOMILA UJEDA VUKA / CROWD BITES WOLF (23 min)
Sastanak Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Pragu, a armija internacionalnih pobunjenika čeka,.. Priča o čoveku usred protesta u Pragu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..