Ciklus pod nazivom „Istorija vojvođanskog filma“ posvećen preduzeću Neoplanta film kao najreprezentativnijoj, najproduktivnijoj i najuspešnijoj filmskoj kući u Vojvodini u periodu od 1966. do 1986. godine, biće otvoren u ponedeljak, 16. decembra u 18.00 u bioskopu Abazija na Paliću. Tokom svog delovanja Neoplanta film snimila je preko 200 filmova, od kojih 13 dugometražnih igranih i 173 dokumentarna, kratka i animirana filma među kojima su dela nekih od najvažnijih filmskih stvaralaca jugoslovenske kinematografije uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Branka Bauera, Miroslava Antića, Veljka Bulajića, Karpa Aćimovića Godine i drugih autora.

U renoviranom galerijskom prostoru Abazije biće izložena i zbirka filmskih plakata najznačajnijih ostvarenja Neoplanta filma, a izložbu će otvoriti reditelj, scenarista i jedan od vodećih figura domaće kinematografije - Želimir Žilnik. Posle otvaranja izložbe prikazaće se Žilnikov film RANI RADOVI (1969) nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film u Berlinu, kao i jedan od najskupljih filmskih projekata u Jugoslaviji - VELIKI TRANSPORT (1983) u režiji Veljka Bulajića.

Sledeće nedelje, u ponedeljak, 23. decembra od 18.00, prikazaće se film pesnika, reditelja i scenariste Miroslava Antića DORUČAK SA ĐAVOLOM (1971) i od 20.00 film TROFEJ Karolja Vičeka, prema scenariju Ferenca Deaka, koji je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film u Puli 1979. godine.

Program "Istorija vojvođanskog filma" se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom u Beogradu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..