Dan pred otvaranje 15. filmskog festivala Slobodna Zona, najveće interesovanje vlada za muzičke filmove Areta Frenklin – Amazing Grace u Kombank Dvorani koji je skoro rasprodat, kao i za film Tusta Andreja Korovljeva koji je na programu u petak 8.11. Apsolutni favorit publike je film Dnevnik Diane Budisavljević koji je na programu u ponedeljak 11. novembra u Kombank dvorani sa dve rasprodate projekcije i dodatnim terminom od 17 časova.

Slavljeničko izdanje festivala zaokružuju filmovi iz selekcije Najbolje od Slobodne Zone koji se prikazuju u Jugoslovenskoj Kinoteci kao i program 30 godina od pada Berlinskog zida u okviru koga najveće interesovanje vlada za film Vima Vendersa Nebo nad Berlinom. Veliko interesovanje vlada i za filmove Kordiljeri snova Patrisija Guzmana, Izbačeni Frederika Gertena i #Žensko zadovoljstvo Barbare Miler.
 
U Nišu i Novom Sadu biće prikazan izuzetno atraktivan izbor od 12 filmova iz svih ovogodišnjih selekcija, a festival će, kao i u Beogradu, u četvrtak 7. novembra otvoriti anđeoski glas i nestvarna harizma Arete Frenklin ovekovečeni u filmu Sidnija Polaka i Alana Eliota Areta Frenklin - Amazing Grace.
 
I dok uzbuđenje pred početak raste, očekujemo i goste - autorke i autore filmova i neke od protagonista i članova ekipe filmova iz ovogodišnje selekcije. U goste nam dolaze Marius Olteanu i Carla Fotea (režiser i producentkinja filma Čudovišta.), Amal Ramsis (rediteljka filma Dolaziš iz daleka), Martin Farkas (snimatelj filma Lepota i prolaznost), Suad Begovski (glumac u filmu Bog postoji: njeno ime je Petrunija), Andrej Korovljev (reditelj filma Tusta), Andy Day i rediteljka Jelena Radenović (Umetnost sećanja) i Frederik Gertten (reditelj filma Izbačeni).

Gledaocima će se na sve tri projekcije predstaviti i rediteljka filma Dnevnik Diane Budisavljević Dana Budisavljević kao i neki od glavnih protagonista filma, svedoci koji su spašeni zahvaljujući akciji Diane Budisavljević.

Specijalni gosti festivala biće i kanadski reditelj Denis Kote koji će održati master klas u Dvorani Kulturnog centra Beograda i direktor festivala FID Marsej Žan-Pjer Rem koji će održati predavanje  na Fakultetu za medije i komunikacije, ali i biti član žirija takmičarskog dela festivala. Osim njega dva stručna žirija čine i Nataša Pantić, Petar Mitrić, Guillaume de Seille, Petar Milat i Vladimir Blaževski.
 
U proteklih 15 godina filmski festival Slobodna Zona iznedrio je čitav niz pratećih programa i aktivnosti koje se održavaju tokom čitave godine. Jedan od njih je Turneja Slobodne Zone tokom koje prikazujemo najbolje filmove sa festivala i koja je ove godine obišla preko 50 gradova u Srbiji i taj broj iz godine u godinu raste. Izdali smo 4 kompleta udžbenika i pratećih materijala koji se koriste u nastavi u srednjim i odnovnim školama širom Srbije. Filmmaker school Slobodne Zone je upravo ovih dana dobio nove polaznike. Kratki ilmovi njihovih kolega koji su prošli ovaj program naći će se na festivalu kao deo posebnog programa Future is here u okviru selekcije 14+. Neki od polaznika Kampa Slobodna Zona Jr. Iz 2007, 2010 i 2012 danas se profesionalno bave filmom i osvajaju nagrade na festivalima.
 
Dobro došli u Slobodnu Zonu!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..