Ekranizacija bestselera uspešnog nemačkog autora Ferdinanda fon Širaha! Nemački film SLUČAJ KOLINI u režiji Marka Kreuzpentera, filmska adaptacija istoimenog bestselera uglednog nemačkog advokata i autora Ferdinanda fon Širaha, stiže u bioskope sutra,  7. novembra u distribuciji 2i Filma. Knjiga je bazirana na liku autorovog dede, Balduru fon Širahu, nacisti koji je bio na čelu Hitlerove omladine i koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti na Nirnberškom procesu - ratnom suđenju. 

U središtu priče je advokat Kaspar Lejnen, suočen sa spektakularnim slučajem koji mu je sud dodelio - da brani 70-godišnjeg Italijana Fabricija Kolinija koji je preko 30 godina radio u Nemačkoj, a potom, bez očiglednog razloga, ubio uglednog industrijskog maga Hansa Majera u berlinskom hotelu. Za Kaspara, ovaj slučaj ima puno veću težinu nego što bi, kao prvi veći slučaj koji vodi kao javni branitelj imao, jer je Johana,  Kasparova ljubav iz detinjstva, Fabriciova unuka, a Fabricio joj je poput oca. Da stvar bude još zamršenija, advokat sa druge strane klupe je legendarni Ričard Matinger. Kaspar mora otkriti zašto je Kolini ubio uglednog čoveka poput Mejera. Iako je interes javnosti za ceo slučaj ogroman, Kolini ostaje tajnovit i ne otkriva ništa o motivu ubistva. Kako Kaspar ulazi sve dublje i dublje u slučaj, suočava se i sa svojom prošlošću, ali nailazi i na jedan od najvećih sudskih skandala u istoriji Nemačke i otkriva istinu koju niko ne želi da čuje.

Baziran na istoimenom romanu Ferdinanda fon Širaha ("Tabu", "Zločini"), reditelj Marko Kreuzpenter ("Beat", KRABAT) donosi uzbudljivu dramu o jednom od najvećih sudskih skandala u Nemačkoj. Glavnu ulogu tumači Elias M'Barek, koji je našoj publici poznat po ulozi u filmu ŠKOLA DO BOLA, dok su u ostalim ulogama Alehandra Marija Lara, Hejner Lauterbah, Franko Nero, Manfred Zaptka, Janis Nievoner, Rajner Bok, Ketrin Stribek.

Roman The Collini Case Ferdinanda fon Širaha prodao se u više od 500 hiljada primeraka samo u Nemačkoj, a zatim je postao bestseler u mnogim zemljama, uključujući Englesku, Španiju i Japan. Kroz to delo, Širahu je bio cilj da javno progovori o gotovo potpuno zaboravljenom sudskom skandalu; kombinujući niz istorijskih činjenica uz neverovatno emotivnu priču, želeo  je da ukaže na to šta apstraktno oblikovanje zakona zapravo znači za osobu poput Kolinija – čoveka koji postaje ubica jer mu pravosuđe nije omogućilo pravednost.  

Film je premijerno prikazan u Berlinu u aprilu 2019.

Publika u Srbiji i Crnoj Gori može pogledati film u bioskopima Cinestar Novi Sad, CADMUS Cineplex Budva, Art Kolarac Beograd, Sombor Ekran, EuroCinema Otvoreni univerzitet Subotica, u kulturnim centrima u Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Kovinu, Jagodini, Vrnjačkoj Banji.

Distribucija se realizuje uz podršku fonda German films.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..