paskaljevic-vladimirFilm "Đavolja varoš" reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima. Ostvarenje „Crvenkapa“, po scenariju i režiji Zorana Tairovića, prikazan na „Festivalu dokumentarnog filma“ u Francuskoj. Film “Tamo i ovde” Darka Lungulova premijerno u Aziji. Debitantski dugometražni igrani film "Đavolja varoš", reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića, imao je svetsku premijeru  9. jula, na festivalu u Karlovim Varima, u takmičarskoj selekciji "Competition - East of the West". Paskaljević je istakao da je ovo ostvarenje donekle brutalno i da sirovo prikazuje našu stvarnost, ali da mu istovremeno stalno prisutan humor daje neku distancu i omogućava da se ta sirovost gleda na drugačiji, lekovit način. „Želim da se gledalac zapita - gde mi to živimo, ali i da se nasmeje svemu tome i da bez neke mračne težine shvati potrebu da se stvari menjaju", izjavio je Paskaljević. Uloge u "Đavoljoj varoši" - ljude iz naroda, tinejdžere, preduzimače, nezaposlene, penzionere, tajkune, neostvarene umetnike igraju Lazar i Danica Ristovski, Slavko Štimac, Goran Jevtić, Mira Banjac, Vlasta Velisa vljević, Nebojša Milovanović, Jana Milić, Milan Tomić, Dragan Petrović, Marta Bereš i drugi.

Film „Crvenkapa“, po scenariju i u režiji Zorana Tairovića, kome je poznata bajka poslužila kao dramaturška okosnica za univerzalnu priču o rasizmu, (neo)nacizmu i nasilju, prikazan je na 20. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FID Marsej u Francuskoj. Ova poetska priča o slobodi, humanosti i dostojanstvu prikazana je u martu ove godine i na 56. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Tairović je višemedijalni umetnik, poznat i kao autor koji dosledno razgrađuje sve postulate standardnog narativnog toka, ostajući klasičan samo u jeziku filmske montaže. Po obrazovanju grafičar i magistar menadžmenta u primenjenim umetnostima, rođen je 1966. godine. Do sada je imao više od 30 samostalnih izložbi, a izlagao je i na više od 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad višestruko je nagrađivan.  

Film “Tamo i ovde” Darka Lungulova imao je 11. jula azijsku premijeru na međunarodnom festivalu „Skip City“ u Japanu, u zvaničnoj konkurenciji sa još 11 filmova iz celog sveta, u programu “World Cinema“. To je prvi put da je jedan srpski film uvršćen u zvaničan program tog festivala, koji je 2003. bio prvi u svetu eksluzivno posvećen digitalnom filmu. Na svečanom otvaranju premijerno je prikazano digitalno remasterovano remek delo “Rašomon” Akira Kurosave. Pored Lungulova, svečanom otvaranju prisustvovala je i predstavnica ambasade Srbije u Japanu Aleksandra Kovač. Film Lungulova, u kome igraju Dejvid Tornton i njegova supruga pevačica Sindi Loper, priča je o sredovečnom Njujorčaninu koji dolazi u Srbiju i u potrazi za lakim novcem venčava se sa ženom koja želi da se preseli u SAD.
<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..