umaSumarumSTART - 9. jun

Festivali i nagrade: Pula film festival 2010 -  Zlatna arena za najbolju montažu, Zlatna arena za najbolje kostime, Nagrađen kao najbolji film 2010. godine prema portalu www.film-mag.net, Nominovan za nagradu "Gorki list MTV Movie award" u kategoriji "Najbolji film"

 

Žanr: akcija, triler, crna komedija

Režija: Ivan-Goran Vitez

Scenario: Ivan-Goran Vitez

Uloge: Vili Matula, Hana Hegedušić, Ljubiša Savanović, Nataša Dangubić, Marko Makovičić, Željko Königsknecht, Jakša Borić, Ðorđe Kukuljica, Nina Violić, Goran Navojec

Zemlja produkcije: Hrvatska

Trajanje: 124 min

 

 

Sinopsis

Svaka šuma ima svoj zakon.

 

Članovima hrvatske marketinške agencije, odnedavno u vlasništvu Holanđanina, novi gazda, mladi Rinus Jongbloed, priuštio je akcioni vikend koji uključuje rafting na divljim vodama i paintball bitku, a sve u cilju popularnog team buildinga. Nakon raftinga koji se završava incidentno, dve grupe upućuju se na zadatak u šumu. Manje ili više srećni što učestvuju u ovoj „igri za odrasle", probijaju se šumom u kojoj ih čekaju nemala iznenađenja - lokalna porodica koja im radi o glavi, slučajni izletnički par, sumnjivi instruktori i fatalne nesreće. A kako se dan bliži kraju, svima polako postaje jasno da životi onih koji iz svega ovoga izvuku živu glavu više nikada neće biti isti.

 

O filmu

Ljubitelji hrvatskog humora reditelja Ivana-Gorana Viteza znaju kao reditelja kultnih TV serija „Bitange i princeze" i „Zakon". Njegov opus uključuje nekoliko kontroverznih kratkih filmova, među kojima se ističe „Posljednja pričest", u kojoj se građani svete svešteniku pedofilu.

 

O „Šumi summarum" Vitez kaže: 

Film tematizira paradoks uređenog društva u kojem živimo - sukob je s jedne strane stavljen izvan zakona i smatra se neprirodnim i čovjeku stranim, dok s druge strane na njegovu mjestu nastaju čitave grane fiktivnih sukoba bez prave svrhe i konačnoga cilja. Protagonisti filma naći će se u kriznoj situaciji u kojoj će zatomljeni i duboko potisnuti nagoni izbiti na površinu, te će u igri u koju su upleteni nestati nametnute im civilizacijske kočnice".

 


Osim što se može pohvaliti „Zlatnim arenama" za montažu i kostimografiju, film je dobio i zanimljive kritike.

Šuma summarum je napokon jedan drugačiji, pomaknut, posve osebujan rad, barem u hrvatskim okvirima... vješto profiliranje niza likova u znatno ograničenom dramskom prostoru, istovremeno dinamiziranje tog prostora narativno-karakterizacijsko-motivskom razvedenošću, te besprijekoran režijski ritam."

Damir Radić, Novossti.com

 

 

„... Film koji će za neke biti kultni, a nekima će biti iritantan doboga."

Jurica Pavičić, Jutarnji list

 

 

Distribucija:

MCF MegaCom Film

Marka Oreškovića 1, 11000 Beograd

Tel & Fax: 011 3821227

www.mcf.rs


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..