Leta 1979. godine, grupa prijatelja u gradiću u Ohaju odlučila je da snimi film o zombijima. Dok su snimali svoj super 8 film, prisustvovali su katastrofalnoj železničkoj nesreći iz koje su i sami jedva izvukli živu glavu, ali uskoro će otkriti da nije bio u pitanju nesrećan slučaj.

Ubrzo zatim, neobična nestajanja i neobjašnjivi događaji počeće da se dešavaju, a lokalni šerif, Džek Lemb (Kajl Čendler) pokušaće da otkrije istinu - nešto mnogo strašnije nego što su mogli i da zamisle.

 

U središtu filma nalazi se šestoro dece iz malog gradića u Ohaju čiji su letnji snovi o snimanju prvog super 8 filma, remek delu o čudovištima, iznenada prekinuti. Nakon što su prisustvovali užasnom prevrtanju voza, misteriozni događaji oko sudara uticaće na njihova prijateljstva, porodice i zauvek će promeniti način na koji posmatraju život.

 

A ako je grupa dece u središtu filma, pozadinu filma čine dva reditelja koja su i sami „slomili zube" snimajući filmove osmomilimetarskom kamerom kad su bili mlađi. Džej Džej Abrams i Stiven Spilberg otkrili su poziv režisera u detinjstvu, snimajući filmove super osmicom što je bila baza za snimanje ozbiljnih avantura koje prave danas.

 

Kao reditelj, Abrams je poznat po miksu likova, humora i napetosti u svojim filmovima „Nemoguća misija 3" i „Zvezdane staze". Producent koji stoji iza trilera o čudovištu „Cloverfield" takođe je zaslužan za televizijske serije poput „Felisiti", „Alijas", „Frindž" i seriju koja je pomerila granice „Izgubljeni".

 

Spilberg, reditelj koji stoji iza nekih od najuspešnijih i najvoljenijih filmova svih vremena kao što su „E.T.", „Bliski susret treće vrste" i „Indijana Džouns: otimači izgubljenog kovčega", bio je inspiracija za Abramsa još od kad je bio mali.

 

Adams je kao tinejdžer učestvovao na filmskom festivalu super 8 sa svojim bliskim prijateljem Metom Rivsom (reditelj filma „Cloverfield") posle čega su se našli u članku L.A. Times-a pod nazivom „Čuda bez brade". Ubrzo posle toga prišla im je Spilbergova asistentkinja i pitala ih da li su zaiteresovani da preprave Spilbergove stare 8mm filmove; one koje je snimao

za vreme svog detinjstva. Kad je Džej Džej imao samo 15 godina, on i Met Rivs prihvatili su taj posao.

 

Abrams je želeo da snimi „Super 8" po ugledu na filmove u koje je se zaljubio još kao mali: suštinski bitne priče smeštene u zajednicu gde svakodnevna borba za posao, ljubav i porodicu možda izgleda obično, ali samo do trenutka dok ne bude naglo prekinuta neverovatnim, zastrašujućim i fantastičnim događajima.

 

Abrams i Spilberg su obojica mislili da bi bilo kul da snime film o deci koja proživljavaju avanturu snimajući filmove.

 

Čitava produkcija filma „Super 8" bazirala se na dve apstraktne ideje Džej Džej Abramsa. Prva je bila nešto što Abrams naziva „Misteriozna kutija", a to je ideja da na ljude najveći utisak ostavlja misterija koju ne vide, i da film treba da ima svu moć nepredvidivosti koju poseduje neotvorena kutija iz koje može da iskoči bukvalno sve.

 

Abrams je dodao da u eri instant informisanja, držati ljude u mraku sve dok film ne počne da se prikazuje, može da bude veliki izazov, ali ga to nije sprečilo da pokuša da pruži ljudima uzbuđenje takvog doživljaja. „Mislim da ako stvorite nešto originalno i to ne pokvarite publici pre početka prikazivanja, doživljaj je mnogo upečatljiviji," kaže Abrams.

 

Druga ideja za koju se nadao da će prožeti „Super 8" bila je taj slobodni duh ručnog snimanja filmova super osmicom. „Ne samo što je snimanje ovog filma oživelo sećanja, već i pravi paralelu sa načinom na koji smo nekad snimali filmove," kaže on. „Poenta je u tom duhu pripovedanja, stvaranju iluzije da je sve stvarno, u pokušavanju da ljude uplašite, zasmejete i naterate ih da osete nešto. Sve je to isto za nas sad, kao što je bilo i ranije."

 

Spilberg je bio oduševljen svime što je Abrams uradio s ovim filmom. „Džej Džej stvarno ima sposobnost da premosti generacijski jaz," primećuje reditelj. „On vraća ljubav prema filmovima kakvi su nekad bili, ali to veoma vešto kombinuje sa svim onim što ljudi trenutno vole. „On razume govor današnje omladine i ono što oni žele da vide, tako da je relevantan kako za klince tako i za pripadnike moje generacije. Mislim da je on prosto jedan od najboljih filmskih pripovedača današnjice, koji ima sjajan osećaj za kameru, svetlo, kompoziciju i naraciju."

 

Spilberg dodaje: „sa „Super 8" napravio je film koji je u isto vreme nostalgičan ali i jedinstven i nov. Predivno stapa SF priču s neverovatnim odnosom grupe dece, koja se ponaša na način koji je savremen, ali takođe prikazuje decu kakva su oduvek bila."

 

Scenario i režija: J. J. Abrams

Uloge: Kyle Chandler, Elle Fanning, Joel Courtney, Gabriel

Basso, Noah Emmerich...

Žanr: SF

Studio: Paramount

 

 

 


 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..