Oskarovac Robert Redford igra u filmu „Sve je izgubljeno“, uzbudljivoj priči o borbi jednog čoveka da preživi nakon što mu je jedrilica uništena na pučini. Scenario i režiju potpisuje nominovan za Oskara, Džej Si Šandor, a muziku je napisao Aleks Ebert. Ovaj film na napet, emotivan i moćan način odaje počast ljudskoj domišljatosti i volji za životom.

 

Sam na putovanju po Indijskom okeanu, neimenovani čovek (Redford), budi se i otkriva da je voda prodrla u njegovu jahtu nakon sudara s brodskom pošiljkom koja pluta okeanom. Pošto su mu oprema za navigaciju i radio onesposobljeni, čovek će slučajno uploviti u jaku oluju. Iako je uspeo da zakrpi probijen trup i ima mnogo iskustva u plovidbi, ovaj čovek će jedva preživeti buru.

 

Koristeći samo sekstant i nautičke mape u koje ucrtava svoj napredak, primoran je da se uzda u okeanske struje da će ga odvesti do dela kojim prolaze trgovački brodovi u nadi da će zaustaviti neki od njih. Ali pored jakog sunca, ajkula koje kruže oko njega i nestašice hrane, ovaj spretni moreplovac će se uskoro suočiti sa svojom sopstvenom smrtnošću.

SAMO NA FEST-u 2014.

3. marta u 16.30h u Sava Centru
3. marta u 20h u Dvorani Doma Sindikata
7. marta u 17h u bioskopu Fontana

 

Reditelj Džej Si Čandor je od ranije znao da želi da snimi triler na otvorenom moru i to pre svog scenarističkog i rediteljskog debija, Margin Call, koji je nominovan za Oskara za najbolji adaptirani scenario. Ali, trebalo je skoro šest godina da dobije originalnu zamisao za Sve je izgubljeno, uznemiravajuću pomorsku avanturu koja se u potpunosti dešava na moru i prikazuje bezimenog čoveka koji jedva da progovori koju reč.

"Priča je vrlo jednostavna i govori o čoveku u poznijim godinama koji odlazi na višemesečnu plovidbu," kaže Čandor. "Sudbina je umešala svoje prste, brod je doživeo nesreću, i u suštini krećemo s njim na osmodnevno putovanje dok se on bori za opstanak."

 

Snimanje u vodi je uvek puno izazova. Snimatelji su radili na Pacifiku, Karibima, Meksiku. Scene sa velikim brodovima ekipa je snimala u okeanu kod Los Anđelesa. Međutim, otvoreno more nije bilo bezbedno za potapanje jahte, pa su ove scene, uključujući i početnu gde se brod sudara s kontejnerom, snimali u najvećim tankovima za snimanje filmova u studiju Baha, koji se nalazi na Rozarito plaži, mestu koje je izgradio Džems Kameron za potrebe snimanja Titanika. Neki članovi ekipe su čak i radili na ovom Titaniku kao na primer Luisa Gomez da Silva.

 

Scenario i režija: J.C. Chandor
Uloge: Robert Redford
Žanr: drama, avantura
Studio: Universal Pictures

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..