Pasaž fest 2024: Neko nas posmatra, održaće se od 30. avgusta - 1. septembra (trajanje festivala je tri dana, u vremenskom periodu od 18h do 22h) u Pasažu Ulice Zmaj Jovine 22 i Prolazu Milana Mladenovića u Novom Sadu. Treće izdanje Pasaž festa u programski fokus stavlja dve teme koje objedinjuju ovogodišnji naziv festivala Neko nas posmatra. Prvo polazište je ideja festivala kao mogućnost za saradnju raznorodnih organizacija i pojedinaca sa fokusom na institucionalno - vaninstitucionalnu saradnju (Sterijino pozorje / MMC Led Art, udruženje građana Reaktor, udruženje građana Grafička mreža), na kreiranju programa u javnom prostoru, u ulici Zmaj Jovina, pasaž broj 22, kao zajedničkog dobra, odnosno brige za javno dobro kroz primarno perfromativne/dramske i vizuelne programe.

Drugo polazište je zasnovano na preispitivanju nasleđa, kako kulturnog (naziv pasaža broj 22 je Prolaz Milana Mladenovića, frontmena grupe EKV) tako i arhitektonskog nasleđa urbane celine Novog Sada, koji je sačinjen od mnogih pasaža među kojima je i naš.

Oba polazišta se međusobno prožimaju kroz stih, ali i pitanje/konstataciju neko nas posmatra, kao potraga za odgovorima na pitanja šta radimo, kako to radimo, ko smo mi koji radimo i koliko možemo da utičemo, podstičemo i zagovaramo promene i rad na javnom prostoru odnosno javnom/društvenom dobru.

Ovogodišnji program festivala nadovezuje se na iskustva Pasaž festa iz prethodna dva izdanja. Tokom trodnevnog programa, publika različitog uzrasta i različitih preferencija, imaće mogućnost da uživa u aktivnostima - izložbama, koncertima, predstavama, razgovorima i da svojim prisustvom ukaže na kulturni i društveni potencijal pasaža broj 22, odnosno Prolaza Milana Mladenovića. Cilj Pasaž festa je slojevit, on služi kao model i primer da jedan gradski pasaž može da ponudi različiti sadržaj i da prolaznicima koji se u njemu zateknu pruži različite sadržaje, da ih navede da se u njemu zadrže i da mu se često vrate.

Pasaž fest je posebno namenjen pasažu broj 22, ali ga možemo zamisliti u svim pasažima, prolazima i prostorima koji nam se čine kao svakodnevne usputne prečice, ali su zapravo mesta velikih potencijala, novih susreta i drugačijih iskustava.

Program ovogodišnjeg Pasaž festa pod sloganom neko nas posmatra će uskoro biti najvaljen!

Dizajn potpisuje Magda Radojlović. 

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..