Izložba „Enformel“, zajednički projekat Udruženja „Umetnost bez granica“ i Kuće kralja Petra I, ustanove kulture GO Savski venac, biće otvorena u ponedeljak,  11. aprila 2016. godine, u 19 časova. Jedinstvena izložba publici će predstaviti „beogradski enformel“ zahvaljujući izuzetnoj privatnoj kolekciji gospodina Đorđa Momirovića koja se prvi put u ovom izlagačkom obliku, a pod autorskim vođenjem istoričara umetnosti Nikole Kusovca prikazuje očima javnosti.

 

Na izložbi će biti prikazana dela Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića, Živojina Turinskog, Vere Božičković Popović, Miće Popovića, Ordana Petlevskog, Lazara Vozarevića, Branka Filipovića Fila, kao i Koste Bradića koji je jedno vreme slikao u stilu enformelista.

 

Izložbu će otvoriti Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac i Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, autor izložbe.

 

ENFORMEL - apstraktni umetnički pravac koji se formirao u Parizu 1945.


godine, odbacivanjem organizovane strukture forme odvojio se od takozvane geometrijske apstrakcije, vladao je u evropskoj umetnosti sredinom 20. veka, a Beograd ga je brzo prihvatio i razvio na svoj način. Izložba ENFORMEL  prikazaće umetnička dela slikara koji su ostavili neizbrisiv trag na srpsku umetnost druge polovine veka ali pre svega koji su činili okosnicu „beogradskog enformela“.


Ovom izložbom publika i stručna javnost imaće priliku za jedno novo čitanje i pogled sa distance od pola veka na ENFORMEL.

 

Izložba će biti otvorena do 18. aprila 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..