Od danas počinje prodaja karata za 22. Festival autorskog filma - „Toni Erdman“ dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, a nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara, naći će se na programu 22. Festivala autorskog filma. Nemački film autorke Maren Ade koji govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost  ima čak pet nominacija za evropskog Oskara (za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji scenario, za najbolju mušku i žensku ulogu).

Ovo je treće dugometražno ostvarenje 39-godišnje rediteljke, Maren Ade, predstavnice nemačkog „novog talasa“ i prvi nemački film koji se takmičio za kansku Zlatnu palmu posle Snimanja u Palermu Vima Vendersa 2008. godine.

TONI ERDMAN - TREJLER

Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik „Ja, Danijel Blejk", koji će 25. novembra svečano otvoriti 22. Festival autorskog filma. Ostvarenje Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među nominacijama za najboljeg reditelja. „Ja, Danijel Blejk" ima i nominaciju za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons).

I Kristijan Munđijo nominovan je za najbolju režiju i za najbolji scenario za film „Matura“, a na programu ovogodišnjeg festivala premijerno će se naći  30. novembra u Domu omladine Beograda sa početkom u 19.30h.

22. Festival autorskog filma održava se od 25. novembra do 3. decembra. I pored gore pomenutih u glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je još devetnaest ostvarenja, od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”. U okviru glavnog programa počasno će biti prikazan i film Dušana Makavejeva „Sweet movie“ iz 1974. „Festival autorskog filma od svog osnivanja predstavlja i promoviše novi, drugačiji, autentičan autorski izraz. Malo je u današnjoj svetskoj kinematografiji tako slobodnih, hrabrih, inovativnih, radikalnih, društveno kritičkih, duhovitih, filozofski, poetski i stilski modernih filmova kao što je „Sweet movie”.  Razbijanje tabua, narativnih i vizuelnih, ogoljavanje malogradjanštine, zbunjivanje i šokiranje tog učmalog sveta, podsmevanje apsurdu totalitarizma, gluposti. To je beskompromisna poetika Dušana Makavejeva, ili kao što kaže jedna pesma grupe „Partibrejkers”- Sloboda ili ništa“, ističe Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.
 
Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa, koji pored filmskih ubrajaja i predstave, edukativne programe i radionice.
 
Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i UK Palilula.
 
Prodaja karata za 22. Festival autorskog filma počela je danas na svim blagajnama, osim za programe koji se nalaze u staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Ulaznice za ovaj program biće u prodaji od ponedeljka, 14. novembra.
 
Sve informacije o programu možete  naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.
 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..