U četvrtak, 8. decembra 2016. godine počinje osmi Merlinka festival pod sloganom „Reci osam“ uz svečano otvaranje na kome će nastupati Tijana Dapčević i srpske dreg zvezde Dekadenca i Viva La Diva, nakon čega će biti prikazan brazilski film „Ne zovi me sine“, dobitnik nagrade „Teddy „na ovogodišnjem Berlinalu. Merlinka festival ove godine traje od 8. do 14. decembra i biće prikazano 57 filmova, 17 dugometražnih i 40 kratkih, među kojima je čak deset domaćih filmova. Iz ovogodišnje selekcije posebno izdvajamo irskog kandidata za Oskara, film „Viva“ koji prati mladog Kubanca, Hesusa koji radi kao šminker u trupi dreg izvođača, ali sanja da i sam postane izvođač.

Kada konačno dobije šansu iz publike se pojavljuje stranac koji ga nokautira – njegov otac kojeg nije video 15 godina.

Sa Kube nam stiže još jedan dokumentarac „Tranzit Havana“ u režiji Holanđanina Daniela Abme, koji prati tri transseksualke koje čekaju operaciju usklađivanja pola koju vrše evropski hirurzi u organizaciji predsednikove ćerke, Mariele Kastro. Besplatna projekcija je za Dan ljudskih prava, 10. decembra i poklanja je Holandska ambasada u Beogradu.

Za sve ljubitelje Madone, pesme „Vogue“ i filma „U krevetu sa Madonom“ izdvajamo film „Zauzmi pozu“ koji prati Madonine igrače sa turneje „Blond Ambition“ i iz spota za pesmu „Vogue“. Oni nam 25 godina kasnije otkrivaju istinu o životu tokom i nakon turneje i dele priču o pobeđivanju srama i pronalaženju hrabrosti da se bude ono što jesi.

Dok za ljubitelje Bijonse izdvajamo brazilski dokumentarac „Čekajući Bijonse“ o grupi njenih fanova koji dva meseca pre početka njenog koncerta kampuju ispred stadiona kako bi ušli prvi.

Svečano zatvaranje zakazano je za sredu 14. decembar kada će biti dodeljene nagrade za najbolji igrani queer film i najbolji dokumentarni queer film u 2016. godini i nagrade za najbolji kratki queer film u regionalnoj i internacionalnoj selekciji.

Ovogodišnji festival posetiće austrijski reditelj Patric Chiha koji predstavlja svoj dokumentarac „Braća noći“ o Romima iz Bugarske koji se bave seks radom u Beču i izdržavaju svoje porodice u Bugarskoj, mađarska rediteljka Maria Takacs sa ekipom filma „Topli momci, hladna diktatura“ o odnosu komunističke diktature prema homoseksualcima u Mađarskoj i nemački reditelj Tor Iben koji predstavlja svoj igrani film „Gde si krenuo, habibi?“ o gej Turčinu iz Berlina koji se zaljubljuje u strejt Nemaca, koji ujedno i zatvara festival.

Više informacija o programu na www.merlinka.com

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..