23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope. Evropski film imao je izvanrednu godinu, a u Glavnom programu predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić imaćete jedinstvenu priliku da pogledate relevantan presek recentne produkcije koji čini 14 naslova.

Glavni takmičarski program na Letnoj pozornici, verovatno najlepšem bioskopu na otvorenom u Srbiji, otvoriće van konkurencije 16. jula dokumentarni film  Đanfranka Rosija “Požar na moru”, koji je dobio “Zlatnog medveda” u Berlinu za najbolji film. Film sklanja medijsko senzacionalističku masku sa „najveće tragedije u savremenoj istoriji od Holokausta“ i otkriva ljudsko lice tekućeg izbegličkog problema. Sniman tokom nekoliko meseci na najjužnijem italijanskom ostrvu Lampeduza, udaljenom od Severne Afrike svega 113 kilometara, koje od devedesetih godina prošlog veka predstavlja metaforu za najmasovniji i najsmrtonosniji tranzit stotina hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

Iste večeri biće prikazan letonski film “Snovi”, odlično debitantsko ostvarenje Renarsa Vimbe ovenčano Kristalnim medvedom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. Film prati Raju, sedamnaestogodišnjakinju koja se nakon smrti bake suočava sa teškim životnim odlukama čije posledice mogu drastično uticati na živote njenog mlađeg brata i nje...

Jedna od poslastica zasigurno je “Demon pod reflektorima” poznatog danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna koji se proslavio filmovima “Drive” (sa Rajanom Goslingom), “Valhalla Rising” i “Bronson”. Elle Fanning igra manekenku na početku karijere čiju mladost i vitalnost počinju da proždiru žene opsednute lepotom... U filmu glume između ostalih i Christina Hendricks i Keanu Reeves.

Sigurno biste poželeli da pogledate film čiji sinopis počinje sa: “Dve sestre sirene, pola žene pola ribe, igraju u noćnom klubu. Jedna od njih se zaljubljuje u prelepog mladića, što ih stavlja pred okrutan i krvav izbor”. Radi se o poljskom ostvarenju “Draž” (r: Agnieszka Smoczyńska) koji je  naišao na sjajan prijem u Americi, a publika na Paliću i u Srbiji, premijerno će moći da ga pogleda na Letnjoj pozornici 17. jula.

Mađarsku krimi komediju “Ubica čistog srca” (r: Attila Till) o bandi ubica u invalidskim kolicima gledaćemo 18. jula, kao i nemački film “Toni Erdman” (r: Maren Ade) o kom se tokom Filmskog festivala u Kanu pričalo kao glavnom pretendentu na “Zlatnu palmu”.

Novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua “Matura” biće premijerno u Srbiji prikazan 19. jula na Paliću. Ovo fantastično ostvarenje govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva, a čuveni Guardian je napisao da je Matura “složen, duboko inteligentan film i sumorna slika stanja nacionalne depresije u Rumuniji, gde se generacija rođena '90-ih nada da će imati priliku da ponovo počne”.

Film “Iza brda i planina” istražuje pomešana osećenja mnogih Izraelaca koji pokušavaju da racionalizuju osećaj ličnog identiteta nasuprot disfunkciji države, dok poljsko-švedski film “Ljubav je gorka”, koji u Berlinu je dobio “Srebrnog medveda” za najbolji scenario, prati naizgled četiri srećne žene različitih godišta koje odlučuju da je vreme da promene svoje živote, izbore se za svoju sreću i ispune sve svoje želje. Film se dešava nakon promena u Poljskoj, 1990. godine.

Neobična romansa "Zoologija", ruskog reditelja Ivana Tverdovskog, o sredovečnoj ženi iz malog grada kojoj raste rep, pre par dana je dobila Specijalnu nagradu žirija 51. Filmskog festivala u Karlovim Varima, a domaći predstavnik u ovogodišnjem Glavnom takmičarskom programu je film Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe” sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi. Na festivalu A kategorije u Moskvi film je pre 10-ak dana dobio prestižnu Nagradu publike, a na Letnoj pozornici će biti prikazan u sredu, 20. jula.

Francuz Bruno Dumon je jedan od najznačajnijih autora 21. veka, a njegov film “Tihi zaliv” je ironična, sarkastična komedija koja se dešava 1910. godine kada nekoliko turista nestaje tokom odmora na predivnim plažama Lamanša.

Finsko ostvarenje “Najsrećniji dan u životu Oli Makija” obrađuje priču o bokseru koji se bori u leto 1962. za titulu svetskog bokserskog šampiona u perolakoj kategoriji. Sve što Oli treba da uradi je da malo izgubi na težini i da se koncetriše pred meč. Ali, postoji problem - zaljubio se u Raiju.

Van konkurencije će biti prikazana francuska komedija “Sveta ljubav” o ocu i sinu koji izazivaju haos kada krenu vinskim putem na festival farmi.

Svi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa predstojećeg 23. Festivala, osim “Dnevnika mašinovođe”, biće premijerno prikazani u Srbiji!

U žiriju Glavnog takmičarskog programa, koji će dodeliti “Zlatni toranj” za najbolji film festivala i “Palićki toranj” za najbolju režiju, su turska rediteljka Jesim Ustaoglu, producentkinja Rina Šildoš (Estonija), Aiste Diržiute (Litvanija, glumica), Mihaela Kezele (rediteljka, Nemačka) i Stefan Arsenijević (reditelj, Srbija).

Na 23. Festivalu će takođe biti dodeljena Gorki list Nagrada publike za najbolji film Glavnog takmičarskog programa po ukusu publike.

Više o filmovima možete pronaći na sajtu Festivala - www.palicfilmfestival.com

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..