zeljko_kopertina_copy-1_2U Evropskom centru za kulturu i debatu -  GRAD, u ulici Braće Krsmanović 4, 20. januara i 22. januara u 20 časova, otvoriće se dve izložbe. Međunarodni umetnički projekat VIA je naziv prve izložbe koja će trajati do 30. januara, a predstvalja 6 multimedijalnih radova umetnika iz Velike Britanije, Srbije i Hrvatske. 

Zajedničko iskustvo autora je susret u Veneciji u ključnim trenucima njihovih života; Onim, svima barem jednom u životu dobro poznatim stanjima i osećajima nepripadnosti, izgubljenosti te prepuštanja gotovo instinktivnom nagonu koji nas tera dalje u neposustajanju traženja “vlastitog mesta pod suncem”. 

Projekt započinje putovanje u Rijeci (Hrvatska), nakon čega se seli u Beograd, a potom u Aberystwyth (Velika Britanija). Projekt se završava izložbom u Veneciji (Italija), koja predstavlja konačni cilj, ali i početno ishodište, čime se simbolično zatvara krug saradnje.
Umetnici čiji će radovi ovom prilikom biti predstavljeni su Ana Glažar, Nika Rukavine, Željko Marinkovića, Alys Owen, Alice Briggs i Philippe Murphy.


Druga izložba pod nazivom “REMAKE”, 22. Januar u 20h, je jednovečernja prodajna izložba upotrebnih predmeta kojima su umetnice Antea Arizanović Mutaović i Jovana Božović, dale nov, potpuno drugačiji izleg u skaldu sa sopstvenim životnim konceptima.

Polazeći od ideje da je svaka kuća emotivni prostor u koji se kao u pazl slažu slike naših osećajnosti, ove dve umetnice su počele da tragaju za komadićima te stvarne i imaginarne slike i našle ih u detaljima. Zato dizajnerskom intervencijom bude i oživljavaju stare predmete i učitavaju im novi senzibilitet. Iako su njihova dizajnerska inspiracija uglavnom postojeći predmeti na kojima kreativno intervenišu, oni time postaju sasvim novi i sa drugačijim značenjima. Dekorativne slike sa printovima životinja, slova i reči za kačenje po zidu kao mantre, printove na keramici, linijske crteže i kolaže na tanjirima, origami na bakinom tanjiru, cvetne dezene na prerađenim ramovima, memori table u tekstilu, rezana ogledala u neobičnim formama, zavese s karnerima za kupatila... predstavljaju detalje koji bi trebalo da doprinesu atmosferi i da sklope taj pazl koji se zove kuća. Kuća tako za njih postaje beskrajan prostor za kreativnu intervenciju i igru. Iz tih razloga ovaj kreativni proces za njih predstavlja put utiskivanja emocija u predmete.


<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..