DOB_logoDom omladine Beograda obaveštava svoju publiku i javnost da su se od današnjeg dana, 11. januara 2010, stekli svi uslovi za početak treće, najobimnije faze rekonstrukcije ovog kulturnog centra. Kao što je već duže vremena najavljivano, ovu fazu rekonstrukcije finansiraće Gradska uprava grada Beograda, a ona obuhvata sanaciju i adaptaciju Velike sale, Kluba i holova ove ustanove.

Vrednost radova iznosi  ukupno 278  miliona dinara, a putem javne nabavke, koju je sprovela Agencije za investicije, za izvođača radova izabrana je firma PMC inženjering d.o.o. Prema planu, radovi treba da budu okončani do kraja 2010. U celosti, u projektu obnove Doma omladine Beograda učestvuju, kao partneri, Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Kao i tokom prethodnih faza adaptacije, Dom omladine će nastojati da realizuje svoje programe prilagođavajući se tehničkim uslovima koje budu diktirali građevinski i drugi radovi. O ovome je postignuta potpuna saglasnost kako sa izvođačem radova, tako i sa predstavnikom investitora, Agencijom za investicije. Uvereni smo da će Dom omladine još jednom pokazati koliko ima vitalnost i sposobnosti da ostvaruje svoje programske projekte i u otežanim ili čak potpuno promenjenim tehničkim uslovima rada. Uostalom, Dom omladine je jedna od retkih ustanova kulture u Beogradu, pa i u čitavoj zemlji, koje uspešno i u predviđenom roku prolaze kroz rekonstrukciju prostora, a da pri tom ostvaruju svoju programsku delatnost u potpunom kontinuitetu.

Ovu fazu rekonstrukcije Doma omladine su već duže vremena najavljivala sredstva javnog informisanja, a poslednji put su to učinila nakon što je 10. decembra 2009. godine, prilikom svečanog otvaranja Sale Amerikane, ta adaptacija i zvanično najavljena. Zato Dom omladine kategorički demantuje da je bilo ko od njegovih partnera nasilno i na prečac izbačen iz njegovih programa i njegovih programskih prostora. Neki mediji su grubo obmanuli javnost izveštavajući da je knjižara Beopolis 30. decembra, bez ikakve najave, iseljena iz prostora Doma omladine.  Tog dana je, naime, naloženo svim realizatorima programa koji se odvijaju u Domu omladine, pa i drugim partnerima, da se prilagode novim uslovima rada. Programskim saradnicima ponuđeno je da ugovori o saradnji „miruju“ do okončanja radova. Zato je besmisleno govoriti o bilo kakvom izbacivanju knjižare Beopolis iz  Doma omladine. Pored toga, oni koji rukovode ovom ustanovom znaju da ona, između ostalog, ne bi bila to što jeste da u svom sastavu nema pomenutu knjižaru, kao što ni ta knjižara ne bi bila to što jeste da nije u Domu omladine. Najzad, Dom omladine će i ubuduće sve eventualno sporne situacije rešavati isključivo na dobrobit programa i svih koji u njemu rade, a nikako obrnuto.


Dom omladine je i ranije bio izložen glasinama i pritiscima, ali je čvrsto rešen da rekonstrukciju sprovede u celosti, i to u što kraćem roku, kako bi njegovi programi i sadržaji, uključujući i knjižaru Beopolis, bili što pre dostupni posetiocima. U međuvremenu, ostaje otvoren za svaku saradnju koja podrazumeva zajedničko planiranje i udruživanje u realizaciji kulturnih projekata.
<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..