airPopularni francuski bend Air nastupiće 10. februara 2010. godine u Beogradskoj areni u okviru 11. Guitar Art Festivala. Bend koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel kreće na veliku svetsku turneju 26. novembra povodom objavljivanja aktuelnog albuma „Love 2“.

 

Svetsku slavu stekli su još sa albumom „Moon Safari“ iz 1998. godine, a iako se njihov koncert već dugo očekuje, Air će po prvi put nastupiti u Srbiji. AIR je skraćenica za francuske reči „Amour, Imagination, Reve“ ili „Ljubav, Mašta, San“ što je ujedno jedna od najboljih odrednica njihove muzike. Air iza sebe imaju šest studijskih, dva miks i jedan saundtrek album, te 21 singl od kojih je aktuelni „Sing Sang Sung“ izrazito slušan na radio stanicama u Srbiji. Bend je nastao još 1995. godine u Versaju kada su pod imenom Orange svirali zajedno sa današnjim zvezdama francuske elektronske scene Etjenom de Kresijem i Aleksom Goferom. Nakon debi albuma „Premiers Symptomes“ iz 1997. Air stiču kultni status na evropskoj sceni, da bi samo godinu dana posle dostigli globalni uspeh sa hitovima „Sexy Boy“, „Kelly Watch the Stars“ i „All I Need“. Album „Moon Safari“ prošle je godine doživeo jubilarno reizdanje na desetogodišnjicu svog originalnog uspeha. U tih deset godina Air su objavili neke od svojih najboljih albuma uz singlove poput „Playground Love“, „Cherry Blossom Girl“, „Mer du Japon“ ili „Don’t Be Light“ koju je otpevao Beck.

{youtube}NsA4xPhRy3Q{/youtube}

U muzičkom izrazu benda Air mogu se uočiti uticaji elektronskih pionira poput Žan Mišel Žara ili Vangelisa, ali i bendova kao što su Pink Floyd ili Tangerine Dream. Autorski dvojac Goden i Dankel neretko ističu i uticaje kompozitora poput Debisija, Rahmanjnova ili Stavinskog, a nije tajna njihova oduševljenost likom i delom velikog romantika Serža Gejnzbora. Air etiketu pop benda verovatno najviše nose zahvaljujući višeslojnim uticajima „flower power“ muzike 60-ih, pa će tako starija generacija ljubitelja vinila u muzici dvojice Francuza umeti da prepozna čak i Bitlse sa njihovog kultnog „Sgt. Pepper’s…“ albuma.

Air su poznati i po saradnji sa Sofijom Kopolom na muzici za njen prvi film i njihov istoimeni album „Virgin Suicides“, ali i po pesmama koje se provlače kroz njene kasnije filmove „Lost In Translation“ i „Marie Antoinette“. Saradnja sa famoznim italijanskim piscem Alesandrom Barikom na neobičnom umetničkom projektu čitanja njegove knjige „City“ u prepunom rimskom teatru iznjedrila je veoma neobičan studijski projekat „City Reading: The Storie Western“. Francuski kreativci priznati su i po kratkim filmovima i umetničkim instalacijama sa veoma karakterističnom estetikom. Režirajući većinu njihovih spotova, poseban doprinos identitetu benda dao je proslavljeni američki reditelj i dizajner Majk Mils, sa kojim još rade i Moby, Yoko Ono, Sonic Youth ili modni dizajner Mark Jacobs.

„Mnogo ljudi misli da smo mi elektronski bend, ali mi smo oduvek svirali uživo“ ističe Nikola Goden u nedavnom intervjuu, ali jednako dodaje su oduvek bili skloni korišćenju analognih sintisajzera, posebno u njihovom novoizgrađenom „Atlas“ studiju. Air su ujedno prepoznati i po širokoj reafirmaciji gitare u savremenoj muzici zbog čega će njihovo učešće na 11. Guitar Art Festivalu predstavljati jedan od svežih pogleda na sadašnjost i budućnost popularnog šestožičanog instrumenta.

Koncept festivala godinama nastoji da pored gitarističkih genija publici pruži i velike autore koji gitaru neizostavno koriste na manje uobičajen način, kao što je to bio slučaj sa velikim koncertom Enijom Morikonea u Beogradskoj areni. Pored italijanskog kompozitora, prošli Guitar Art Festival je u februaru 2009. godine ugostio preko 300 muzičara iz više od 20 zemalja sveta među kojima su bili i Sting, Visente Amigo i drugi.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..