sfs-2Posle četiri redovna, godišnja izdanja u Beogradu (koja su održana u Domu omladine i Domu kulture Studentski grad u sklopu konvencije ljubitelja fantastike BEOKON), Festival srpskog filma fantastike (FSFF) je u saradnji sa Muzejem jugoslovenske kinoteke pripremio specijalno sedmodnevno izdanje “Četiri i po (4½)”, koje će biti održano od 7. do 13. oktobra. 
Povod je 30. stanica na srpskoj i ex-jugoslovenskoj turneji FSFF, ali i 2009. kao godina eksplozije srpskog filma fantastike i horora (Edit i ja Alekse Gajića, Život i smrt porno bande Mladena Đorđevića, Zona mrtvih Milana Konjevića i Milana Todorovića, Srpski film Srđana Spasojevića, Zabranjena ljubav Momčila Preradovića i Zvezda Tri Nebojše Nenadića).


Na manifestaciji “4½: FSFF - Specijalno izdanje” će biti prikazana brojna ostvarenja sa dosadašnjeg repertoara FSFF, nedovoljno poznati i retko prikazivani filmovi iz devedesetih godina (program “Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike 1991-1999”), novi kratki filmovi, kao i važna dugometražna ostvarenja iz istorije srpskog i jugoslovenskog filma – počev od Čudotvornog mača Vojislava Nanovića (1950), preko filmova Đorđa Kadijevića (Sveto mesto), Gorana Markovića (Variola vera, Već viđeno, Sabirni centar), Slobodana Šijana (Davitelj protiv Davitelja), Vlatka Gilića (Kičma), Veljka Bulajića (Čovjek koga treba ubiti), Želimira Žilnika (Lijepe žene prolaze kroz grad), Zorana Tadića (Treći ključ), i Slobodana D. Pešića (Slučaj Harms) i Dejana Zečevića (TT Sindrom) do Šejtanovog ratnika Stevana Filipovića (2006) i Čarlstona za Ognjenku Uroša Stojanovića (2008). Cilj je da se FSFF predstavi kao manifestacija od šireg kulturnog značaja, koja se najdirektnije – na terenu – bori za stvaranje nove filmske i bioskopske publike, kao i za obnovu bioskopske mreže u Srbiji, ali i za očuvanje i promociju domaće filmske baštine (digitalizacija, restauracija i titlovanje starih klasika), kako bi se ona mogla dostojno predstaviti na svetskim festivalima fantastike i na međunarodnom DVD tržištu. Ove teme biće predmet dva okrugla stola koja će biti održana u Muzeju jugoslovenske kinoteke u subotu 10. i u nedelju 11. oktobra.

U pratećem programu predviđena je izložba scenografskih skica i vizuelnih koncepata Stevana Aleksića inspirisanih žanrovima naučne fantastike, fentezija i horora. Ona će trajati koliko i filmski program - punih sedam dana.


Ulaz na projekcije dugometražnih filmova od 16 i 18 sati je 100 dinara, a ista cena važi za blokove kratkometražnih, srednjemetražnih i dugometražnih filmova koji počinju od 20 sati.


<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..