U Beogradu će se i ovog maja gledati i slušati koncerti uzbudljive, nove, jazz i eksperimentalne muzike, zahvaljujući festivalu »Ring Ring«, koji će biti održan od 7. do 20. maja u Kulturnom centru Rex. Ovogodišnji program, naizgled skromniji nego inače, doneće susret sa nekim starim poznanicima, ali sa, za našu publiku, mnogim novim imenima nove muzike u svetu.

Publiku, koja pamti ranije nastupe nemačkog saksofoniste Franka Gratkovskog, italijanskog inovatora Paola Anđelija, američke gitaristkinje Meri Halvorson i čelistkinje Tomeke Rid. Dve umetnice predvode Tomeka Reid Quartet, a iz SAD dolazi i saksofonista Džon Dajkmen, koji na uvodnom koncertu festivala nastupa sa velikom nadom domaće džez scene bubnjarem Aleksandrom Škorićem iz Novog Sada – njih dvojica nastupaju u nedelju 7. maja.

Saradnja naših i svetski poznatih muzičara će karakterisati ovo, dvadeset drugo izdanje festivala, pošto će polovina koncerata proteći u takvom spoju. Za dvanestočlani Šalter Ensemble, ovo je prva prilika da predstave novi projekat nakon upravo održane svetske premijere na festivalu u Zagrebu i samo je sledeći korak na njihovoj evropskoj turneji.

Naša pevačica i glumica Jelena Kuljić će, sa sastavom Z Country Paradise, pokazati novo lice džeza, dok će druga pevačica, šveđanka Sofija Jernberg u spoju sa nemačkim duom Superimpose, demonstrirati kako se i vokalna improvizacija dobro uklapa u free jazz.

Za ljubitelje neobičnih zvukova i pristupa tu je japanski inovator Daiči Jošikava, kao i trio La Tene, čija muzika lebdi između muzike kakvu kreiraju The Necks ili The Still i tradicionalne muzike, ali sa krajnje neobičnim instrumentarijem.

Kao i prošle godine festivala ne bi bilo bez podrške poštovalaca i prijatelja festivala.

Ulaznice se mogu kupiti u Kulturnom centru Rex, po krajnje pristupačnim cenama, a koje su prikazane uz program festivala.

Ring Ring 2017. // 7.-20. maj

07.05. REX Festivalski uvodni koncert - 250 dinara
 John Dikeman & Aleksandar Škorić (SAD/Srb)

17.05. REX - 300 dinara
Argo feat. Rođenice (Mađarska/Srbija)
Šalter ensemble (Hrvatska/Slovenija/Švajcaska/Srbija)

18.05. REX 300 dinara
Daichi Yoshikawa (Japan)
La Tene (Švajcarska/Francuska)

19.05. REX  500 dinara
Z Country Paradise (Nemačka/FinskaSrbija)
Tomeka Reid Quartet (SAD)

20.05. REX 400 dinara
Superimpose with Sofia Jernberg (Nemačka/Švedska)
Paolo Angeli (Italija)

Komplet karata za 17.-20. maj je 1300 dinara

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..