gradTokom prve dve godine rada Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD, do tada ruinirani prostor u zapuštenoj gradskoj zoni Sava male, pretvorio se u jedno od najživljih mesta kulture u Beogradu.

U proteklih 730 dana u bivšem industrijskom magacinu održano je preko 600 programa koje je posetilo preko 90.000 posetilaca. Izložbe, koncerti, debate, filmske projekcije, DJ nastupi, predavanja, radionice, festivali…delovi su programa KC Grad koji su samo pokazali da je Beogradu bio potreban ovakav prostor. I da mu verovatno treba još ovakvih neiskorišćenih prostora koji mogu da se transformišu u kreativne “meeting-points” različitih ljudi.

Grad je postao obavezna stanica i gostiju Beograda, mladjih ili starijih, onih za koje Beograd predstavlja “balkanski Berlin”, ali i novinara iz celog sveta pa se tako o maloj ulici Braće Krsmanović čitalo i u Die Zeit-u, Financial times-u, New York Times-u, čulo na Švedskom nacionalnom radiju, Arte televiziji itd.

Ono što je takodje važna stvar koja čini ovo mesto drugačijim jeste da KC Grad, kako u vizulenom smislu izgleda potpuno drugačije od “klasičnih kulturnih centara”, tako je različit i po principu funkcionisanja.

Drugim rečima, KC Grad nije na budžetu niti jedne javne ustanove, već svoje programe finansira na bazi projekata i jednom vrstom “polutržišne” ekonomije kulture. Upravo ova činjenica predstavlja razlog za nadu da je moguće stvarati kvalitetnu kulturu van dnevne politike, i sa jasnom strategijom šta je stvarno kulturna politika i strategija.

Drugi godinu za redom KC Grad se trudi da dan svog rodjenja proslavi najbolje što može, sa svim svojim prijateljima i saradnicima, i da im ponudi poseban program na taj rodjendanski dan. Ove godine proslava će trajati malo duže i protezaće se kroz ceo april.

Prvo nas očekuje nastup nesvakidašnje Chinawomen koju ćemo videti čak dva dana za redom, 15. i 16. aprila zbog velikog interesovanja beogradske publike. Chinawoman je projekat iza kojeg stoji Michelle, ćerka balerine iz Kirova i inženjera iz Lenjingrada, koja je odrasla u ruskoj četvrti Toronta. Ona duguje ogroman uspeh izdanju svog prvog albuma „Party Girl“ (2007). Njen novi album „Show Me The Face“ je izašao ove godine, i on jasno oslikava suštinu njene muzike, koja je klasično evropska baladno-dekadentna, dramatična i iskrena. Ne treba izostaviti podatak da je upoređuju sa Nico, Leonardom Cohenom i Marc Almondom, kao i sovjetskim zvezdama poput Edite Pehe i Alle Pugacheve.

Odmah zatim obeležavanje dvogodišnjice se nastavlja projektom Broochmania (od 18. do 24. aprila), koji pokazuje da se u Gradu dešavaju sve vrste programa od muzičkih preko izložbi, radionica, predavanja, debata, povezivanja domaćih i stranih umetnika jer Broochmania upravo predstavlja sve to u jednom i izložbu u produkciji Konstfack-a, akademije primenjenih umetnosti iz Stockholma i radionicu za dizajn nakita Miro Sazdić i Tobiasa Birgerssona i njihovih predavanja koja će razmatrati svaki aspekt broša kao fenomena u kreiranju malog jedinstvenog umetničkog dela. 

Rezulatati ove radionice sa beogradskim unmetnicima biće prikazan na Aprilskoj Modi za poneti, projektu koji već godinama predstavlja najbolje domaće modne umetnike.

Uživajte u aprilu i rodjendanu Kulturnog centra GRAD!
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..