nick-cave-exit-2Legendarni australijski kantautor Nik Kejv (Nick Cave) sa svojim novim bendom “Grinderman” nastupiće na ovogodišnjem “EXIT”-u koji se od 7. do 10. jula održava u Novom Sadu! Pripremite se za rokenrol spektakl jer su Kejvovi koncerti više od obične svirke, ponekad više i od muzike..

 

Uostalom, prisetite se njegovog neverovatnog nastupa u junu 2008. u “Areni” i egzaltiranog stanja u kojem ste bili kada ste izašli iz hale, jer tada ste, kao i svi prisutni, znali da ste bili svedoci čiste muzičke magije.

Sada nam se pruža prilika da sve to doživimo ponovo i sumnjamo da će tu šansu ljubitelji muzike propustiti, makar se spojili nebo i zemlja.

Da podsetimo, Nik Kejv je (tada sa bendom “The Bad Seeds”) 4. juna 2008. u “Areni”, iako prehlađen, održao fenomenalan koncert, a tokom žestoke dvoipočasovne svirke pevao je i za svoju dušu, ali i za dušu publike (posetiocima je ispunjavao želje!). Bis mu je maltene trajao duže nego koncerti nekih drugih izvođača, a na binu se vratio i otpevao još jednu pesmu, čak i nakon što su u hali upaljena svetla za fajront... a to se u Beogradu neće skoro ponoviti.

Kejv je rođen 1957. godine u malom mestu Voreknabil u Australiji, gde je pevao u muškom horu. Kao tinejdžer Nik se sa porodicom preselio u predgrađe Melburna, a kao devetnaestogodišnjak ostaje bez oca, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Za ovu tragediju je saznao dok je bio privođen u policijsku stanicu zbog nekog prekršaja.

Mračne pesme

Muzički obrazovan i talentovan, hteo je da se bavi rokenrolom zato što je, kako kaže, revolucionaran i ima moć da promeni ljude, a njegove mračne pesme, kako se ispostavilo, lako su našle put do slušalaca. Veliki uticaj na njega krajem sedamdesetih izvršila je Anita Lejn, koja je tada bila njegova muza, a zajedno su bili u postpank grupi “Birthday Party“, koja je svojim sirovim zvukom privukla brojne fanove. Bend prestaje s radom 1983, između ostalog i zbog problema sa alkoholom i drogama, a sledeće godine Nik Kejv formira grupu “The Bad Seeds“. Kejvova opčinjenost religijom, smrću, ljubavlju, nasiljem, Amerikom i moralnim pitanjima dolaze do izražaja. Godine 1996. objavili su “Murder Ballads“, najkomercijalniji album u karijeri, sa kojeg su se izdvojili dueti sa PJ Harvey “Henry Lee“ i Kajli Minog “Where the Wild Roses Grow“.

{youtube}nssw909H8xE.{/youtube}

Novi bend
Ovoga puta Nik Kejv na “Egzit” dolazi sa svojim bendom “Grinderman”, koji pod tim imenom postoji od 2006, i osim Kejva, čine ga Voren Elis, Martin Kejsi i Džim Skijavunos i svi oni su istovremeno i članovi grupe “The Bad Seeds”, a kako je Kejv svojevremo objasnio, “Grinderman” je osnovan da bi se pobeglo od težine koju nosi ime “Bad Seeds”. Kvartet “Grinderman” istoimeni debi album objavio je 2007, a kritičari su se složili da je ovo još sirovija rokenrol verzija Nika Kejva, kao i nastojanje muzičara da se u novom ruhu vrate muzičkim počecima. Zamenjujući klavir gitarom, Kejv je predstavio još žešći zvuk, mešavinu bluza, panka i garažnog roka. Na Tvrđavi sjajni Autralijanac će predstaviti i materijal sa albuma “Grinderman 2”, koji je objavljen u septembru prošle godine.


Karte u prodaji
Ranije je potvrđeno da će na “Egzitu” nastupiti bendovi “Arcade Fire”, “Portishead”, “Hadouken!”, “Gramofondžije” i popularni di-džejevi Tiga i Džejms Zabijela. Ulaznice po promotivnoj ceni od 6.990 dinara mogu se kupiti preko sajta www.gigstix.com, karte za srednjoškolce koštaju 4.990, a za studente 5.990 dinara. Ako želite da karte kupite na četiri, pet ili šest mesečnih rata, cena kompleta je 7.990 dinara.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..