JazzycolorsOsmi po redu jazz festival stranih kulturnih centara u Parizu “JazzyColors” otvoren je 11. Novembra I traje do 27. Novembra. Grupa Menson Benson Sextet iz Beograda  izabrana je od strane stručnog umetničkog žirija Festivala ( gdin. Bojan Zulfikarpašić, gdin. Daniel Humair i Direktori svih stranih kulturnih centara učesnika festivala ) da predstavlja Republiku Srbiju i njen Kulturni centar na ovoj uglednoj manifestaciji.

 

Zahvaljujući podršci Ministarstva Kulture Republike Srbije Menson Benson Sextet će imati čast da zatvori ovogodišnji festival, u subotu 27. Novebra 2010. u Gete Institutu u Parizu.


U okviru osmog izdanja jazz festivala stranih kulturnih centara u Parizu «Jazzycolors», u Kulturnom centru Srbije biće održana tri koncerta. Princip i cilj festivala je da se predstave najbolji jazz muzičari zemalja učesnica francuskoj publici a da se kroz razmenu muzičara i grupa medju Kulturnim centrima, predstavi i godisnji i mesečni program svakog centra i time vrši «razmena» publike i posetilaca.

U nedelju 21. novembra, nastupala je grupa Spiral Quartet, koja predstavllala Tursku, u ponedeljak 22. Novembra nastupa grupa «Benzine» iz Koreje a u četvrtak 25. Novembra nastupa predstavnik Slovačke «David Hodek Quartet». Ovaj sastav je interesantan po tome što ga predvodi trinaestogodišnji bubnjar David Hodek, koji je svojim neverovatnim talentom privukao veliku paznju publike i sa uspehom nastupa po celom svetu.

«Kum» festivala je naš poznati pijanista Bojan Zulfikarpašić, koji je sjajnim koncertom u madjarskom Institutu u Parizu i otvorio ovogodišnji Jazzycolors, a izvršni direktor festivala je Vladimir Marinković iz Kulturnog centra Srbije.

Za više informacija www.jazzycolors.net

Menson-Benson Sextet je 1998. osnovao beogradski saksofonista Dušan Petrović sa idejom da okupi grupu muzičara koji nikada pre toga nisu svirali niti intenzivno na bilo koji način imali dodira sa Jazz-om i da sa njima pokuša da zasvira neku novu, svežiju verziju jazz standarda. Sa reggae/afrobeat basistom Vladislavom Racom, fanki bubnjarem Miškom Radivojevićem i Hip-Hop scratch-masterom DJ Munjom otisnuo se u tu avanturu u klubu Andergraund i odmah naišao na odobravanje beogradske publike, pa i kolega muzičara. Repertoar je na kraju ispao konglomerat dramatično prerađenih standarda, autorskih kompozicija, kao i Menson-Benson Sextet verzija kompozicija lokalnih kult bendova (Darkwood Dub, Presing).

2000. izlazi prvi album Menson Benson Sexteta - "Sharpenin' the Milestone" - za londonsku etiketu Cosmic Sounds i slede promocije u kamdenskom Jazz Caffee-u i klubu Plastic People u jugoistočnom Londonu. Tadašnja postava Menson Benson Sexteta je - Dušan Petrović /sax, Mihailo Krstić/bas, Goran Milošević/bubnjevi i DJ Munja/gramofoni.

2001. remiksi Menson Benson Sextet izlaze na kompilacijama "Belgrade's Burning" i "Electro Sacher"

2004. u ponovo izmenjenoj postavi - Dušan Petrović/sax, Ivan Mihajlović/bas, Goran Milošević/bubnjevi i Fedja Franklin/udaraljke Menson Benson Sextet nastupa na Valjevskom Jazz Fest-u. Ova postava je aktuelna do danas...

2009. Belef - na nagovor muzičkog selektora Belef-a, Željka Kerlete, Menson Benson Sextet nastupa kao savršen uvod u koncert japanske jazz-punk atrakcije Soil & Pimp Sessions.

2010. Menson Benson Sextet predstavlja Srbiju u Parizu na festivalu pod nazivom Jazzycolors koji okuplja jazz programe svih kulturnih centara u Parizu

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..