oskar-kcgradCreative Source je inicijativa za stvaranje otvorene biblioteke sa savremenim i aktuelnim informacijama iz oblasti umetnosti, dizajna, fotografije, filma, mode, arhitekture, dizajna svetla, ljudskih prava itd.

Projekat su inicirali Aleksandra Stratimirović, Sandra Praun, Nino Strohecker i Erik Jennische u Stokholmu.

Biblioteku će 27. oktobra u Kulturnom centru Grad svečano otvoriti Ataše za kulturu Švedske gospođa Helene Larsson.

U projekat su se velikodusno uključili: Arkitekturmuseet, Bonniers konsthall, Ia...spis, Magasin 3, Moderna museet, National museum, Maja Bajević, Miriam Bäckström, Åke E:Son Lindman, Mark Isitt, Lars Fuhre, Björn Kusoffsky, Greger Ulf Nilson, Henrik Nygren, Claesson, Koivisto, Rune i mnogi drugi. Nove donacije knjiga stižu svakodnevno.


21h / JAZZ FUTURE SESSIONS SPECIAL
Oskar Schönning

Bend Oskar Schönning je nastao u klubu “Nardis”, negde u junu 2002, u gradu Estešund u Švedskoj. “Nardis” je osnovao Oskar sa nekoliko njegovih prijatelja, podržavajući spontana okupljanja bendova i projekata, i izvođenje njihove muzike. Treba pomenuti da ovo ne bi bilo moguće bez Ingrid Persson iz “Ett Rum och Kök”. Ovaj klub je ugostio mnoge bendove, od Kampus i Nyfors sa njihovim pank prizvukom, do zvuka džez veteran Krister Andersson-a Lasse Hörnfeldt.

Zametak ovog benda bio je u saradnji Oskara i Emila Strandberga u projektu “Heroes and Villains”, koji je kombinovao njihove poštovane insturmente – bas i trubu, sa mnogo elektronike. Pridužio im se i član na “dobro” gitari, Anders Kronlund, i tada je bilo jasno da će bend postatio trio. Nekih godinu dana kasnije grupa se ponovo okupila, dozvolivši da protok vremena poseje seme za nove pesme. Ovoga puta su snimali (uživo u Nardisu), što je iznedrilo prvo EP izdanje Oskara Schönning-a pod nazivom “Heroes and Villains”.

U leto 2003, bubnjar Sebastian Voegler i pijanista Jonas Östholm su čuli trio, i uskoro se pridružili kao članovi tog brzorastućeg orkestra. Do tada su skoro svi članovi benda živeli u Štokholmu. U ovom sastavu snimili su drugi EP – “Love Songs”. Nekoliko svirki je održano u toj postavci, a u kasnu jesen te godine pridružuje im se saksofonista Nils Berg na klarinetu i harmonici. Debi album “Bonniera Amigo” je objavljen 2004. Izdali su još jedan EP pod naslovom “Subsoil” 2005, kao i ploču “Happy jazz, please” trećeg maja 2006.

Još muzike je bilo napisano i snimljeno tokom 2007. Jedan dupli singl je objavljen u martu 2007, “Puerto” je izašao 2008, a četvrti studijski album “Belgrade Tapes” je objavljen prvog marta 2010.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..