LajkoSubotica – grad festivala, projekat koji predstavlja jedinstvenu kulturnu ponudu jednog od najlepših gradova u regionu, poziva Beograđane na koncert čudesnog violiniste i world music zvezde Lajka Felixa koji će biti održan u sredu, 13. oktobra, u Kulturnom centru Rex, sa početkom u 20.00 časova.

Budući da Lajko Felix dve godine nije nastupao u Beogradu, u pitanju je ekskluzivna prilika da se podsetimo autentičnog doživljaja koji predstavlja svaki nastup ovog virtouza. Koncert je besplatan, ali smo zbog velikog interesovanja morali da spremimo pozivnice za ovaj događaj. Za obožavaoce Lajka Felixa pripremili smo pedeset puta po dve pozivnice koje će pedeset najbržih moći da preuzmu u ponedeljak, 11. oktobra, u periodu između 10.00 i 20.00 časova, u B92 Shopu (TC Eurocentar, Makedonska 30 ili ulaz iz Dečanske 5). Veliki broj pozivnica biće takođe podeljen preko više medijskih kuća – B92, Blic, Tv Avala, Tv Pink, Studio B...  

Lajko Felix je rođen 17. decembra 1974. godine u Bačkoj Topoli (na isti dan kada je, 1770, rođen i Betoven) i od ranog detinjstva je pokazao naklonost ka muzici - sa deset godina je počeo da svira citru, a potom i violinu. Iako je za samo 3 godine završio nižu muzičku školu, Felix napušta višu muzičku školu i, sa pozajmljenom violinom, odlazi u Budimpeštu gde ubrzo postaje član Dresch kvarteta.

Bio je član mnogih muzičkih sastava, poput „Makuza“ Đerđa Sabadoša ili „Ritual Nove“ Borisa Kovača. Nastupao je sa poznatim japanskim butoh plesačem Minom Tanakom, te francuskim „Noir Desir“ sastavom, a više zajedničkih koncerata je imao i sa velikanima balkanske muzike poput Aleksandra Balaneskua ili Orkestra Bobana Markovića. Ne ograničavajući polja svoje kreativnosti, Felix piše i muziku za pozorište (Narodno Pozorište Subotica, predstave Jožefa Nađa, Božik Ivet...) i filmove (Točkovi Ljubiše Samardžića, projekat venecijanskog bienala Ka novoj Atlantidi). 2008. godine, igrao je glavnu ulogu u filmu Delta Kornela Mundruca, a muzika koju je komponovao za ovaj film, donela mu je priznanje za najbolju filmsku muziku te godine u Mađarskoj.

Nastupao je širom sveta, između ostalog, u Tokiju, Amsterdamu, Berlinu, Pragu, Budimpešti, Sarajevu, Ljubljani, Veneciji, Veroni, Beču, Frankfurtu, Londonu, Edinburgu i Njujorku. Na stalnom je repertoaru pariskog Teatre de la Ville, a 2000. godine je njegov muzički nastup otvorio kulturni centar Grimaldi u Monaku. 2001. je, u okviru „Godine Mađarske“, na Festivalu u Avinjonu nastupio kao jedini muzičar. Od 2006. godine, nastupa sa stalnim saradnikom, violistom Antalom Brašnjom sa kojim će nastupiti i na koncertu u Kulturnom centru Rex.

Felix je do sada objavio 13 izdanja, a njegov poslednji album, „A Bokorból“ („Iz Grmlja“), 2009. godine je objavio B92.

Zajedno sa Mihaljem Drešem, 1993. dobio je nagradu „Emerton“ Mađarskog radija. 1999, uručena mu je nacionalna nagrada „Za mađarsku kulturu“, a 2000. istaknuta nagrada „Pro Urbe“ grada Subotice. 2005. godine ovenčan je Počasnim krstom Republike Mađarske.

„Osnovu moje muzike čini osetljivost i izrazit zvučni kolorit instrumenta. Ne donosim nikakav novi muzički stil, samo hodam svojim putem, improvizujem i komponujem. Ne pravim razliku među muzičkim pravcima: sviram tradicionalne, klasične, rock, blues, jazz i imrovizovane kompozicije“, kaže Lajko Felix.

Inicijator projekta Subotica – grad festivala je Fokus fondacija iz Subotice (www.fokus-su.rs), a projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine.

Zvanična internet prezentacija projekta Subotica – grad festivala nalazi se na adresi: www.gradfestivala.eu


Za naše verne čitaoce obezbedili smo 5x2 pozivnice za koncert Lajka Felixa. Pošaljite mail na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i obezbedite svoju ulaznicu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..