Ambush_maliOd 2. do 7. novembra, u Subotici se održava treći Ambush festival – festival new age muzike. Festival organizaciju FOKUS fondacija (koja je ujednom i glavni pokrovitelj) i Ambush music (programski i produkcioni saradnik i kordinator festivala), uz pokroviteljsku pomoć Švedske ambasade u Beogradu.

 

Do kraja septembra i tokom oktobra, na više lokacija u Subotici - Baš Kuća, klub Mladost, Format c:lub i Dečje pozorište, biće održan niz promo koncerata koji najavljuju Festival.
Ulaz na sva festivalska dešavanja naplaćuje se u vidu doborvoljnog priloga koji će posetioci moći da prilože u teglu na ulazu. Sav novac od priloga ide izvođačima i služiće za pokrivanje troškova njihovih nastupa. U okviru maratonskog programa Ambush festivala, i na promo koncertima, u 10 koncertnih večeri nastupiće 20 izvođača.

Ambush Fest Promo koncerti:

26.9. (nedelja) 21h – Format c:lub
Oldseed (Kanada)

8.10. (petak) 22h – klub Mladost
Man Zero (Hrvatska)
Killed By 9V Batteries (Austrija)

29.10. (petak) 22h – klub Mladost
Tona (Novi Sad)
Consecration (Beograd)

30.10. (subota) 22h – Baš Kuća
Neon Nacht – Ambush fest promo party
neoModern (Bačka Topola)
Ilegalne emocije (Beograd/Beč)

Ambush Festival:

2.11. (utorak) 22h – Baš Kuća
Shield Your Eyes (London, UK)
Khuda (Leeds, UK)

3.11. (sreda) 22h – Baš Kuća
Ivan Čkonjević (Su/NS)
Temple Of The Smoke (Beograd)

4.11. (četvrtak) – Baš Kuća
Coma Stereo (Slovenija)
Nikki Louder (Slovenija)

5.11. (petak) – Scena Dečjeg pozorišta (ex Kostolanyi szinhaz)
Rosa Parks (Mađarska)
Dorena (Švedska)

6.11. (subota) – Baš Kuća
Ana Never (Subotica)
(izmenavremena) (Novi Sad)
Jasmine & The Petals (Novi Sad)

7.11. (nedelja) – Baš Kuća
delta43 (Subotica)
Lakmus Red (Novi Sad)



* * *
O festivalu:


Ambush Music Festival započeo je 2008. godine i ovo će biti treći put i nova prilika da u Subotici javnost uživa u deset dana u koncertima i muzici koju nemamo često piliku da sretnemo. Ceo festival je vođen idejom promovisanja i organizovanja nastupa za kvalitetne bendove i autore, ne tako popularne ali duboke, izražajne i senzualne new age muzike. New age muzika koja lebdi iznad svih žanrova i konzervativnih percepcija koje dolaze od strana muzičke industrije. Sve, od savremene klasike, preko eksperimentalne, instrumentalne rock, elektronske, pa čak i country muzike skupa spravljaju jednu sliku o new age muzici koja je zastupljena na Ambush muzičkom festivalu.
Ceo festival je potštapljen idejom i željom da se omladini našeg grada, kao i svim našim gostima, ponudi nešto konkretnije u vidu jednog muzičkog dešavanja koje je svedočanstvo onoga što stvaraju kvalitetni izvođači i bendovi u regionu, a koji se tiču savremenog pogleda i tretiranja savremene muzike, u svim njenim postmodernim obrisima, deklinacijama i emanacijama.
Do sada, imali smo zadovoljstvo biti domaćini sastavima kao što su: port-royal (Italija), 53, Slon, Lars Stigler, Dirac (Austrija), Oldseed (Kanada), Heirs (Australija), Ryland Bouchard (SAD), Nikki Louder, Hexenbrutal (Slovenija), Man Zero, Ž / Buka (Hrvatska), Pozvakowski, Rosa Parks (Mađarska), Zemlja br. 9, Emanuil, Went, Hton… (Srbija) i ostali. Ove godine naš plan je da sveukupno organizujemo 10 dana festivalskih muzičkih večeri sa muzičarima iz Slovenije, Švedske, Velike Britanije, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije ...
Ambush festival biće održan na raznim lokacijma u Subotici, uz ulaz sa dobrovoljnim prilogom, kako bi svim ljudima bio predstavljen i dostupan jedan ne tako često viđen i slušan muzički jezik u Srbiji.

www.fokus-su.rs
www.myspace.com/ambush_music
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


* * *

/// VIŠE INFORMACIJA O PROGRAMU I IZVOĐAČIMA KOJI NASTUPAJU U OKVIRU OVOGODIŠNJEG AMBUSH FESTIVALA U SUBOTICI ///

26.9. (nedelja), 21h – format c:lub– Ambush festival promo koncert #1: Oldseed (Canada)

OLDSEED (Canada)
www.myspace.com/oldseed
Kod domorodačkih tradicija širom sveta, uvek je postojala ravnoteža između sedentarnih i domorodačkih plemena. Kako su nomadska plemena putovala od jedne do druge regije, bilo je neizostavno da odsednu na teritoriji koju nastanjuju njihovi sedentarni pandani. Tokom ovih susreta, sedentarna plemena bi često zatražila savete od ovih nomadskih plemena. Zato što, vidite, tamo gde postoji konflikt unutar sedentarne grupe, teško je doneti ispravnu odluku, s obzirom da svaki pojedinac ima svoj sopstveni interes u ishodu (drugim rečima – vezan je za to tlo). Kao odgovor na različita pitanja (koju žitaricu da posadim, za koga da se uda moj sin / kćer itd.), nomadsko pleme se služilo pripovedanjem i pesmom kako bi svom odgovoru pružilo izvestan metaforički element i na taj način dopustilo da krajnja odluka počiva na interpretaciji sedentarnog plemena. To je upravo poreklo putujućeg umetnika.
Zatim je došla tehnološka revolucija i sve se promenilo.
Oldseed predstavlja samostalne napore kanadskog autora Craig Bjeringa. Svirajući u mnogobrojnim projektima tokom godina, C. Bjering se fokusirao na Oldseed negde u poslednjih 5 godina. Daje sve od sebe ne bi li povratio prvobitnu ulogu putujućeg umetnika. Njegova muzika se može okarakterisati kao folk/down-tempo.  Za Oldseeda bi mogli da kažemo da je on singer-songwriter, svetski putnik, trubadur, (poreklom) kanađanin, te svira ono što se danas uopšteno naziva američkim alter folkom… Sve u svemu, on je nadasve interesantan i fin čovek, i umetnik koji održava po drugi put koncert u Subotici, ovaj put  u okviru Ambush festivala.


* * *



8.10. (petak), 22h – klub Mladost : Ambush festival promo koncert #2:
MAN ZERO (Croatia) + KILLED BY 9V BATTERIES (Austria)

MAN ZERO (Hrvatska)
www.manzero.com
Man Zero je četvoročlani bend nastao 2001. Ono što Man Zero svira moglo bi se opisati kao ambient post-rock, gde se kombinuju bučni gitarski pasaži sa melanholičnim i tišim delovima prožetim sanjivim melodijskim linijama, ali i čvrstom ritam sekcijom.
No, neka vas to ne zavara - ne radi se samo o još jednom u nizu post-rock bendova! U svom izrazu kombinuju zvuk čikaških bendova 90-ih (poput Slint ili Tortoise), sa onim karakterističnim za drugi val post-rocka (poput Mogwai ili Explosions in the sky), što zvuk Man Zera čini jedinstvenim. Nakon godina sviranja po Hrvatskoj i susedstvu, s Hrvojem Nikšićem (koji i gostuje na albumu) su u studiju Kramasonik u Zagrebu snimili 8 stvari, koje su se našle na debi albumu „Telemark“. Man Zero sa radošću nastupa ponovo u Subotici u okviru prvog promo koncerta ovogodišnjeg Ambush festival.

KILLED BY 9V BATTERIES (Austrija)
www.siluh.com/artists/killed-by-9v-batteries/
www.killedby9vbatteries.com
Killed by 9V Batteries osnovan je 2002. od strane tri mlada čoveka kao puristički bučni projekat. U vreme kada je bend počeo kreirati svoja prva dela u formi  pesme, još jedan gitarista se pridružio triu, te su skupa otkrili svoju ljubav prema brzim lo-fi autorima, disharmoničnim pop pesmama, i naravno gitarskim zvučnim zidovima. Često sviraju i prave turneje po srednjoj Evropi, i svirali su sa takvim bendovima kao što su Mudhoney, Gang of Four i Wedding Present. Nedavno su objavili njihov treći studijski album. U okviru svoje balkanske turneje imaćemo zadovoljstvo da slušamo ovaj veoma kvalitetan i interesantan band i u Subotici, u okviru Ambush festival u petak 8. oktobra u klubu Mladost.
* * *
29.10. (petak) 22h – klub Mladost – Ambush festival promo koncert #3:
TONA (Novi Sad) + CONSECRATION (Beograd)

TONA (Novi Sad)
http://www.myspace.com/tonaband
Tona je nastala u Novom Sadu, 2005. godine. Njihov zvuk opisan je kao originalna i moderna kombinacija rocka, metala i punka. Dosadašnja diskografska aktivnost obuhvata, pored demo snimaka,učestvovanje na nekoliko internacionalnih kompilacija (Grčka, USA), i soundtrack za kanadsku seriju "Zone of Separation". Debi album, nazvan "1000", objavljen je u izdanju SKC Novi Sad, i naišao je na nepodeljeno dobre reakcije u zemlji i inostranstvu. Članovi benda su: Đorđe Skorupan – vokal, Filip Radovanov – gitara, Boris Radin – gitara, Davorin Vrhovac – bas, Vladimir Ivančev – bubnjevi.


CONSECRATION (Beograd)
www.myspace.com/consecr8
www.consecrationband.com
Somna video - http://www.youtube.com/watch?v=a5ZUq3PgWeg
Aligator video - http://www.youtube.com/watch?v=-egfqXmPzXc
Consecration je osnovan 2000. godine u Beogradu. Postava se tokom godina često menjala pa je grupu u raznim periodima činilo od tri do šest muzičara, sve dok se bend nije konačno formirao u današnjoj peteročlanoj postavi. Consecration su šest godina radili na svom debi albumu "aux" (7 pesama, 50 minuta) pa ga, nezadovoljni nedostatkom interesa lokalnih izdavačkih kuća, 13. maja 2008. godine ponudili zajedno s albumom "2nd April 2008" (snimljenim uživo, s pet novih pesama) kao besplatan download, što je ubrzo za sobom povuklo mnogobrojne pozitivne recenzije, kako stranih tako i domaćih kritičara. Muzika koju bend stvara podložna je stalnim promenama. Dok su na "aux" najviše uticale grupe poput Opetha, Katatonije, Anatheme, Slowdivea i Neurosisa, bend je svoju zvučnu sliku proširio na live albumu gde se kao uticaji najviše čuju bendovi kao što su Isis, Fennesz, Monolake, Autechre, King Crimson, Tool, Godspeed You! Black Emperor i Sigur Rós. Najveća snaga Consecrationa leži u njihovim nastupima i količini energije koju na njima prenose. Snimajući svoj drugi album ".avi", bend je proširio taj pristup koristeći "je'n, dva, tri, snimaj!" metod kako bi završni snimak dobio koncertni prizvuk što je više moguće. Snimljen u roku od šest i miksan u narednih desetak dana u studiju Underground tokom januara i februara 2009. godine, ".avi" sadrži studijske verzije pesama s live albuma "2nd April 2008", koji je objavio zagrebački Geenger Records 10. maja 2010. Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim dva puta na EXIT festivalu, te na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. Vredi istaknuti i to da su otvarali veće koncerte za bendove kao što su Cathedral, The Ocean, Knut, Monno, Block Out, Hesus Attor, Chang Ffos, Charon i To/Die/For.
Consecration je srpski bend koji kombinuje nekoliko alternativnih stilova, tako stvarajući sebi imidž jednog od najkvalitetnijih bendova domaće scene, I imaćemo priliku dap o prvi put vidimo I slušamo ovaj bend u Subotici u okviru Ambush festivala.

* * *

30.10. (subota) 22h – Baš kuća: Neon Nacht – Ambush fest promo party:
neoModern (B.Topola) + ILEGALNE EMOCIJE (Beč/Beograd)

neoModern (Bačka Topola)
http://www.myspace.com/neomodern1
Česta aktivnost po klubovima u Subotici i Bačkoj Topoli ubrzo evoluira u nastupe po eminentnim klubovima u Novom Sadu a kasnije i Beogradu gde organizuje žurke pod nazivom Neon Nacht i cela priča dobija svoju celinu. Njegov muzički izbor možete čuti svakog ponedeljka na Radio Elektrani. Elektro u njegovim djsetovima je fuzionisan kroz new-wave/synthpop i pod velikim je uticajem The Hacker-a i dve diskografske kuće Zone i Space Factory. Za DJ pultom je elegantan i prefinjen, a densflor atmosfera tokom njegovog djseta je negde između prošlosti i avangarde, mračnog disko zvuka i sintetičkih gromova ili jednostavno se može uporediti sa Yuri Gagarinovim odlaskom u kosmos.

ILEGALNE EMOCIJE (Beograd/Beč)
http://www.myspace.com/illegalemotions
Tamara Dinka i Nikola aka Nitkov su dve prilično kontroverzne osobe, koje kombinuju nekompatibilne komponente koje su nikle na njihovim poljima mašte, a dolaze iz područja muzike, slikarstva i stripa. Privučeni zajedničkim idejama i fascinacijama dobijenih od strane različitih žanrova u muzici, osnovali su bend s imenom Ilegalne Emocije. Ilegalne Emocije počele se sa radom u 2004. najprije kao odgovor na, u to vreme popularnu muziku electroclash izraza, ali ne s ciljem da ga karikiraju, već sa istinskom i iskrenom željom da se svoje ideje i kranje umetničke mogućnosti ostvaruju u elektronskom, punk i pop obliku. Njihova muzika je prilično sirova i analogna, i u tesnoj vezi sa svim pomenutim žanrovima, ali opet, po svojoj temi i formi vrlo različita od istih. Tekstovi su filozofski krajnje naivni, iskreni, i inspirisani i nastali uticajem podzemnih kulture. Na njihovim koncertima možete sresti ne samo fanove i prijatelje, nego raznoliku i promenljivu publiku, od punkera i partijanera, do freakova i diplomata. Nastupaju uživo od svojih ranih početaka, i to u klubovima kao što su "Akademija", "Kocka", "Povetarac", "Underworld", "Parafin", "Kulturni centar GRAD" u Beogradu, "Močvara" u Zagrebu, Muzej savremene i primenjene umetnosti "MAK" u Beču, Wiener Festwochen festivalu, ali i na Exit festivalu u Novom Sadu, na Elektrana pozornici (2006. i 2007.). Dobro je spomenuti njihovo izdanje"Six Sexy Songs" iz 2005. Koje su objavili za nezavisnog izdavača Cold Trinity, kao isaradnju s electrohardcore benodom Apparatchik, kao i sa elektro dvojcem iz Beograda "G Shame" (za pesmu "Midnight Express"), kao i njihovo učešće na nekoliko kompilacija i muziku koju su kreirali za trash horor film "Klabirint", u režiji Aleksandra Maričića.


* * *







2.11. (utorak) 22h – Baš kuća – AMBUSH FESTIVAL:
SHILED YOUR EYES (UK) + KHUDA (UK)

SHIELD YOUR EYES (London, UK)

www.myspace.com/leavethetapesrunning
www.saddamhusseinrecords.co.uk
videos: http://www.youtube.com/watch?v=1wHQPZr3YA0
http://www.youtube.com/watch?v=5Bo_QrZcleo&NR=1

Vrsta prašinarskog progresivnog bluesa, pod uticajem senzibiliteta ranih 70-ih i bendova kao što su Taste, T2, Back Door, Mahavishnu i Black Sabbath. Ne dajte se zavarati, oni imaju samosvojno i sasvim savremeno tretiranje ovih uticaja. Sve ovo uskomešano i katalisano sa 120 decibelskom glasnoćom i lucidnom eksrpesivnom svirkom. Za više savremeniju usporedbu, njihovi omiljeni engleskog DIY bendovi su nitkowski, lords, that fucking tank, silent front, this ain’t vegas, part chimp & bilge pump, te su dovoljno srećni da su imali gaže s gotovo svima od njih.
Shiled Your Eyes čine: Stef – guitar & vocals, Henri – drums & vocals, Dan – bass.
Uskoro objavljuju:  Split 10” with Kong & That Fucking Tank – decembar 2010 – brew records.
Dosadašnja izdanja:
Theme From Kindness – treći album – oktobar 2010 – function records.
Shield Em – drugi album, sep 2009 (gravid hands & saddam hussein records).
Split 7” with Silent Front – avg 2009 (we heart records).
Shield Your Eyes istoimeni prvi album, okt 2008 (run for your life).



KHUDA (Leeds, UK)
http://www.myspace.com/khudamusic
Video: http://www.youtube.com/watch?v=rq8CPYylgf8
Khuda su dvočlani instrumentalni band iz Leedsa. Oni su stvaraju buku zajedno od 2007 i zapažen napredak uostvarili su kroz svoj dosadašnji rad. Objavili su dva EP-a do danas. Glavne usporedbe (iako je njihov zvuk i pristup sviranju relativno jedinstven) su s 5ive, Don Caballero, Russian Circles itd ... Sa mnogo novih materijala u progresu i planovima za treće izdanje dolaze u Suboticu na Ambush festival, u okviru svoje masivne evropske turneje koja traje tri meseca.

* * *

3.11. (sreda) 22h – Baš kuća – AMBUSH FESTIVAL:
IVAN ČKONJEVIĆ (NS) + TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)

IVAN ČKONJEVIĆ (Subotica/Novi Sad)
http://ivanckonjevic.blogspot.com/
video: http://www.youtube.com/watch?v=Kygh5UMlXRc

Ivan Čkonjević je gitarista rođen u Subotici. Stvara linearnu fotografičnu muziku. Gitaru svira koristeći različite objekte (violinsko gudalo, e-bow, šrafciger, bubnjarska palica, konopac...) i zvuk procesuira gitarskim efektima. Pored samostalnog stvaranja, član se subotičkog sastava Ana Never, kolektiva Belgrade Noise Society, nastupa često i kao gost Jesenjeg Orkestra Daniela Kovača. Muzičari sa kojima je do sada sarađivao su WoO (osnuivač BNS, i samostalni izvođač), Marko Radišić, Matjaž Mancek (Alzheimer Trio), Simon Spurrier (Sickoakes), Breda Krumpak, Jamal Al Kiswani, Andras Juhasz i drugi. U Novom Sadu, uz Vladimira Raškovića i Predraga Vernačkog, organizuje večeri improvizovane muzike pod nazivom "IMPROSTOR". Osim muzičara često sarađuje sa video stvaraocima, najčešće sa Milicom Jovčić i ManetomŽuđelović. Krajem jula meseca je objavio album "Bardo.Vertep." za londonski NoEchoRecords.

TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)
www.myspace.com/templeofthesmoke   
http://www.facebook.com/temple.o.smoke
Temple of the Smoke su nastali pre 4 godine i nakon više promena u sastavu benda, sada u ustaljenoj postavi (četverac) završili su  snimanje svoj prvog bastarda.  Zvuk u kojem su postavili temelje svog hrama može se opisati kao intrumentalna vožnja koja varira od psihodeličnog hard roka i spejs roka, preko ambijent i dron zvučnih talasa do kraut/prog roka, post roka, tvrdjih ruts dabova, trip hopa, i ostalih krosover eksperimenata.


* * *

4.11. (četvrtak) 22h– Baš kuća – AMBUSH FESTIVAL: COMA STEREO (Slovenia) + NIKKI LOUDER (Slovenia)

COMA STEREO (Slovenija)
http://www.comastereo.com/
http://www.myspace.com/comastereo
Coma Stereo je osnovan 2004. u Mariboru, Slovenija. Članovi benda su Tomaž (vokal, gitara), Domen (bubnjevi), Sašo (klavijature i sequencer) i Marko (bas). Muzika koju sviraju može se opisati kao mešavina mračne live ambijentalne elektronike i gitarski vođene pesme sa dinamičnom ritam sekcijom. Inspirisani od strane starijih filmova naučne fantastike i SF knjiga, te muzikom koju su stvarali Pink Floyd, Sonic Youth i Tangerine Dream. Sastav je izdao svoj drugi album Transgalaktika u proleće 2009, koji je usledio nakon njihovog debija iz 2007. Binary Endings.

NIKKI LOUDER (Slovenija)

www.myspace.com/nikkilouder       
www.cheaptunesrecords.com

Zajedno od leta 2007. dva brata i jedan prijatelj, kao Nikki Louder su nastupali na više od 50 koncerata u Sloveniji i zemljama ex-Jugoslavije. Bend je takođe bio odabran kao jedan od najboljih alternativnih grupa u Sloveniji dok je svirao klubsku turneju u okviru Klubskog Maratona 2008. Oni su osnivači i deo kolektiva DIY / CDR Netlabel-a Cheap Tunes Records. Bend je takođe bio pozvan da bude predgrupa kultnom Japanskom post rock bendu Mono i bendu Qui. Muzika koju sviraju je vrlo intenzivna mešavina soničnog post rocka sa bučnim i ekspresivnim izletima, koje karakterišu vrlo uverljivim live nastupima. Njihov najnoviji LP - Alain, I’m Sorry, odabran je za 2. album »najboljeg slovenskog zapisa u 2009« koju dodeljuje alternativna radio stanica, Radio Student. Grupu čine: Blaž_(guitar hum, screams, violin), Luka (epileptic drumming, cymbal crush), Peter (bass, Eko Tiger, toy synth, chair).
Discography:
•    EP SILENT BIRD (cdr / 2008 / Cheap Tunes Records)
Free download: http://www.archive.org/details/ctr001_nl_silent_bird
•    LP ALAIN, I'M SORRY (12'' + cd / 2009 / Cheap Tunes Records + Radio Student)
Free donwload: http://nikkilouder.bandcamp.com/

* * *



5.11. (petak) 21h– SCENA DEČJEG POZORIŠTA (ex Kostolanyi Szinhaz), Ambush festival:
ROSA PARKS (Hungary) + DORENA (Sweden)

ROSA PARKS (Hungary)

http://www.myspace.com/rosaprks
video: http://vimeo.com/11019086

Rosa Parks je četvoročlana grupa poreklom iz Győr-a, Mađarska (osnovana 2007.), i stvara instrumentalne kompozicije pod jakim post-rock / experimental uticajem. Ime benda su nadenuli prema velikom poštovanju koje gaje prema Rosi Lee Parks, velikoj aktivistkinji i borcu za građansak prava, koja je živela u SAD-u. Inspiraciju crpe iz impresivnog života underground klubova, prijatelja, gladi, povesti nepravde, melanholičnih trenutaka...
Muzički uticaji se kreću u rasponu od Explosions In The Sky, This Will Destroy You, Caspian, God Is An Astronaut, Scraps Of Tape do svih ostalih bendova post-rock izraza. Bend čine: Gergő (gitara), Adam (gitara), Laci (bubnjevi), Flo (bas).

DORENA (Sweden)

www.myspace.com/dorenamusic
www.dorenamusic.com
video: http://www.youtube.com/watch?v=oYLn4ry9cpw
http://www.youtube.com/watch?v=RSmF5Tbiynw  http://www.youtube.com/watch?v=HMe25DYZNmo

Dorena je post-rock bend osnovan 2007 od strane petorice momaka koji žive u široj okolini grada Göteborga u Švedskoj. Članovi su svirali zajedno u raznim konstelacijama dok su pohađali srednju školu. Pre samog osnutka Dorene, koji se desio u jesen 2007, četiri od pet članova, bili su u jednom screamo bendu. Kada je pevačica odlučila napustiti taj sastav, Kim je počeo svirati gitaru, a Simon je preuzeo bas gitaru. Bend čine: Simon – bas, Andreas – gitara, Samuel – gitara, Kim - gitara, vokal, Jonatan – bubnjevi.
Pod veliki uticajem post rocka oni su smelo pružili korak  tom smeru muzičkog izraza. Njihovi muzički uticaji su: Envy, This Will Destroy You, Caspian, Saxon Shore, Hammock, Mono, Lymbyc Systym, Tunturia, Explosions in the Sky, Stars of the Lid, Godspeed You! Black Emperor, your ten mofo, Estesombelo, Our Sleepless Forest, Max Richter, Ólafur Arnalds.
Diskografija:
2008 - Holofon (Self-released album)
2008 - Dagsländan Demo
2010 - About everything and more
Zahvaljujući švedskoj ambasadi imamo neizmerno zadovoljstvo da u okviru Ambush festivala u Subotici na sceni dečjeg pozorišta uživamo u muzici ovog mladog skandinavskog post-rock sastava.

* * *

6.11. (subota) 22h – BAŠ KUĆA, Ambush festival: ANA NEVER (Su) + (izmenavremena) (NS) + JASMINE AND THE PETALS (NS)

ANA NEVER (Subotica)
www.myspace.com/ananever
Ana Never, bend iz Subotice, nastao je proleća 2002. Benda danas čine: Srđan Terzin, Dejan Topić, Goran Grubišić, Daniela Mamužić i Ivan Čkonjević.  Nastupali su svuda od Budimpešte do Skoplja, gde-god se ukazala prilika za koncerte… Ove godine su objavili svoj prvi album za britansku izdavačku kuću Fluttery records, takođe rade na novim izdanjima. Ana Never su svojevrsni domaćini Ambush festivala.


(izmenavremena) (Novi Sad)
http://www.myspace.com/izmenavremena
(izmenavremena) je srpski kantautor Nikola Nešković, trenutno iz Novog Sada. Nikola je klasičan singer-songwriter, samo usna harmonika i autentični kantautorski komadi na akustičnoj gitari jednog posebnog čoveka. Nikola stvara melanholičan Country Folk i Folk Blues koji je neverovatno introspektivan i duboko proživljen. Ima nešto magično u njegovoj muzici i stihovima, ali i načinu pevanja. Lepota njegove muzike dolazi iznutra, iz načina na koji on otvara svoju dušu. (izmenavremena) nije neko ko će vas možda oduševiti “na prvu”, već traži da mu se prepustite i polako počnete da otkrivate nijanse lepote koje on crta pred vama. (izmenavremena) svojim melodramatičnim Country-Folkom priziva elegične duhove velikana poput Dylana, Younga i Casha. Njegova muzika i snažni tekstovi će vas odvesti na jedno poduže, ujedno i sentimentalno i vrlo mračno, metafizičko putovanje.

JASMINE & THE PETALS (Novi Sad)
www.myspace.com/jasmineandthepetals
videos: http://www.youtube.com/watch?v=SOovRW2sA7k
http://www.youtube.com/watch?v=Vr1EcZngbKw
Početkom 2009. Jasmina (vokal, akustična gitara), Ozren (bubnjevi), Gordan (bas gitara) i Predrag (gitara) započinju zajednički muzički poduhvat u formi solo izvođač - prateći bend, pod imenom Jasmine & the Petals. Iako nije precizno žanrovski određen mogao bi se prepoznati kao spoj američkog kantrija-kantri roka, garažnog roka ali i bluza… a sve to opet u kombinacijama koje na trenutke otkrivaju muzičke uzore članova benda koji se kreću od Ani DiFranco, Cat Power preko Jason Moline do Grinderman-a, Silver Mt Zion-a... U poslednjem periodu bend je vredno radio na snimanju zvaničnog debitanskog materijala, tako da će ovaj koncert u Subotici u okviru Ambush festivala biti sjajna prilika da bend promoviše svoj album prvenac.


* * *
7.11. (nedelja) 22h – Baš kuća, Ambush festival:
delta43 (Su) + LAKMUS RED (NS)

delta43 (Subotica)
www.soundcloud.com/delta43


"Ne morate da poližete otrovnu žabu sa psihoaktivnom kožom na leđima, jer će vas muzika koju delta43 komponuje jednako efikasno iznenaditi i zabaviti. U slučaju da se vaša očekivanja ne ispune, imamo i žabe.  Hladni i oštri zvukovi koji podsećaju na rad mašina u fabrici stvaraju repetitivne ritmove. Moguć je blag osećaj čukanja u predelu malog mozga, to je normalna nuspojava. Vokalna skalamerija sastoji se od iscepkanih razgovora, smeha i ostalih fizioloških pojava stvarajući ambijent udimljenog kupleraja. Do jaja. :)”

Iza pseudonima delta43 stoji Dragoljub Čurčić, samouki kompjuterski muzičar. Nastupao je u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Učestvovao je na nekoliko tech-house kompilacija na CoffeeBreakStreet. Sarađivao je na ambijentalnom projektu delta-m45.


LAKMUS RED (Novi Sad)
http://www.myspace.com/547814236
http://soundcloud.com/phreakotech

Lakmus Red je fokusiran u potpunosti na improvizaciju, od prvog do poslednjeg elementa u zvučnoj slici. Ovaj pristup sviranju omogućava popriličnu slobodu pri kretanju kroz zvučni prostor. Jedine prepreke ostaju u glavi, pa je cilj samog performansa zbuniti sebe i slušaoca (haosom ili mirovanjem, pošto im je efekat jednak) koliko god je moguće, do oslobađanja od ličnih afiniteta. Rezultat je uglavnom u početnoj fazi krut i hladan, ritmički raznolik a zatim sledi psihodelični period otapanja i homogenizacije elemenata praćen repetitivnim ritmom… Princip rada: turn on…set loop length…record/modify

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..