mr_Marko_Lukovic_-_Peugeot_MOONSTER_2020_FutuReality_-_izlozba_Samostalna izložba “Design – Future Reality” (“Dizajn – Buduća realnost“ ) želi da prezentira i približi nesvakidašnjih ideje i kreacije trodimenzionalnog stvarnog upotrebnog sveta  kroz 10-godišnji profesionalni rad i iskustvo višestruko nagrađivanog u inostranstvu i zemlji, najpoznatijeg srpskog dizajnera mlađe generacije mr Marka Lukovića, profesora sa Odseka industrijski dizajn, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.


Postavku izložbe “Dizajn – Buduća realnost“ čine realizovani projekti koje je autor  radio za klijente iz Francuske, Italije, Danske, Grčke, Slovenije, Srbije. Uporedo, postavku takođe čine vizuelno atraktivne i na našim prostorima da sada neviđene futurističke dizajnerske studije i konceptualna rešenja autorskih projekata iz najrazličitijih oblasti dizajna kao što su: Dizajn automobila i vozila, dizajn industrijskih proizvoda, nameštaja i ambalaže, grafički dizajn, 3D vizualizacija, CAD projektovanje...

Referentni klijenti i projekti: Koncept automobil Peugeot Moonster 2020, Fiat Automobili Srbija - Zastava, Iveco-Zastava Kamioni, Supersonic auto 2021-Michelin Severna Amerika, Visaris X-ray rentgen, PlasmaTech medicinska mašina Danska, boca Bistra , boca Perla, stolice SwingChair, Conforma Chair, Op’n’Chair, grafički identitet. Pozorišta na terazijama..

 

* Marko Luković je svetskoj i domaćoj javnosti poznat kao Pobednik prvog međunarodnog dizajnerskog takmičenja “Peugeot Design Contest “, organizaciji Francuskog proizvođača automobila ”Peugeot” 

* Pobednički, futuristički  koncept-automobil za 2020. godinu, Peugeot Moonster, realizovan je i premijerno prikazan na Frankfurtskom Salonu Automobila 2001. Za ovo delo Autor je takođe dobio i Glavnu nagradu Oktobarskog salona 2001. godine

* Marko Luković je učestvovao  na preko 60 međunarodnih i domaćih izložbi, profesionalnih konferencija, seminara i članstva u stručnim žirijima.

* 15 međunarodnih i domaćih nagrada za dizajn vozila i proizvoda.

Najnovija međunarodne nagrade  i priznanja za dizajn vozila:


* Avgust 2010 -  Pobednik-finalista dizajn konkursa Michelin Challenge Design, Severna Amerika

nagrada za dizajn automobila budućnosti - Supersonic 2021


* i MoonRider Hibridni Motor sa Plasma-Jet pogonom

 

CILj PROJEKTA - izložbe  “Design – Future Reality”


Cilj projekta “Design – Future Reality”  bi bio da se ojača svest o industrijskom dizajnu u našoj sredini, pogotovo svest o domaćim autorima mlađe generacije koji žive i uspešno stvaraju u Beogradu (Srbiji), kvalitetno radeći svoj posao odavde i za klijente u inostranstvu.

Budući, da ćemo vrlo skoro biti deo evropskog tržišta, ono što nas jedino može ubaciti u trku na vrlo surovom tržistu Evropske Unije, jeste originalan, funkcionalan, ekonomičan i prepoznatljiv dizajn domaćeg proizvoda.

Dizajn proizvoda domaćih autora je šansa za brendiranje i pozicioniranje Srbije, kroz dizajn, kao što su to mnogo decenija unazad uradile ekonomski najrazvijenije zemlje sveta Italija, Francuska, Nemačka, Japan, Južna Koreja, Švedska, SAD…

 

Galerija SINGIDUNUM

Knez Mihailova 40

21.septembar - 01.oktobar

otvaranje: Utorak 21.septembar u 19h

 

FutuReality_-_izlozba_

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..