Poslednje u nizu predavanja i razgovora u okviru izložbe Jovan Bijelić. Iz riznice Narodnog muzeja u Beogradu ovog četvrtka, 30. januara u 18 časova, održaće dr Simona Čupić, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kako se termin zatvaranja izložbe slika Jovana Bijelića približava, pozivamo sve zainteresovane koji do sada nisu bili u prilici da vide pomenutu izložbu da to učine do kraja ove nedelje.


Predavanjem pred izloženim sikama Teme slikarstva Jovana Bijelića dr Simona Čupić će pokušati da približi svim zainteresovanima motive, težnje i traganja ovog izuzetnog umetnika u građenju i razvijanju sopstvenih izražajnih potencijala.


Na izložbi je predstavljeno 38 slika Jovana Bijelića, jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih umetnika 20. veka, koje su nastale u periodu između 1918. i 1941. godine. Prvi put u muzejskom atrijumu publika ima priliku da vidi sva Bijelićeva dela iz fonda Narodnog muzeja. U pitanju su pejzaži, mrtve prirode, enterijeri, aktovi, portreti i autoportreti, koji će posetocima omogućiti sagledavanje stila, umetničkih preokupacija i inovativnog doprinosa jednog od utemeljivača srpskog modernizma.
Izložba će biti otvorena do nedelje, 02. februara.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..