Obeležavajući Dan Svetog Save, u ponedeljak 27. januara u 12 časova, u Muzeju Vuka i Dositeja biće otvorena izložba Srpski prosvetitelji. U Muzeju posvećenom pregaocima srpske kulture, zahvaljujući čijem delovanju su prosvetiteljskim idejama unapređivani naš jezik, kultura i istoriografija, prisetićemo se uloge i značaja naših prosvetitelja.


Posetioci izložbe imaće priliku da vide kopiju freske sa predstavom najstarijeg portreta Svetog Save iz 1223. godine iz manastira Mileševa koja se čuva u zbirci Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Ovom prilikom, uz podsećanje na velikane srpske kulture, prvi put biće izložena i slika Dositej bdi nad Beogradom, autora Zorana Pavlovića, koju je Narodnom muzeju nedavno poklonila umetnikova porodica. Takođe, posetioci će moći da vide raritetno izdanje Domentijanovog Žitija Svetog Simeona i Svetog Save, koje se čuva u Muzeju Vuka i Dositeja.


Pozivamo Vas da nam se u ponedeljak 27. januara u 12 časova pridružite u Muzeju Vuka i Dositeja gde ćemo zahvaljujući pomenutoj izložbi proslaviti dan pismenosti i obrazovanja.


Izložba će biti otvorena do 23. februara 2014. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..