Prošlogodišnji laureati Nagrade za crtež iz Fondacije našeg uglednog akademika Vladimira Veličkovića, predstavljaju se na izlobi koju organizuje Fondacija u saradnji sa Galerijom Haos i to: na gornjem nivou galerije, svojim samostalnim projektima i najrecentnijim radovima, mladi stvaraoci –Tijana Kojić, Aleksandar Jestrović Jamesdin i Vuk Ćuk – protagonisti koji su delili novčani iznos nagrade.


Nekoliko njih, koji su ušli prošle godine u najuži izbor, predstaviće se sa po jednim radom, u donjem nivou galerije. Reč je o Ivani Živić Jerković, Hani Rajković, Predragu Popari i Milošu Đorđeviću. Svi su veoma različiti po svom izrazu i interesovanjima, po odabiru tehnika i formata, po ispitivanju slojevitosti čovekove prirode i okruženja.

Crtež Tijane Kojić nas umećem vešto podseća da se ozbiljnim razvijanjem onoga što možemo nazvati «akademski stil» može istovremeno i od njega udaljiti. Inspirisana nehumanim prostorom atomskih skloništa tokom bombardovanja Beograda, i prisnošću koja se među ljudima pojavljuje u ekstremnim situacijama ugroženosti, Tijana nam nudi snažan crtež kroz koji imamo priliku da razmotrimo ambivalentnost ljudske prirode.

Aleksandar Jestrović Jamesdin, koji je već dobro poznat domaćoj publici, predstaviće svoje nove radove − autentične umetničke izjave koje na duhovit način postavljaju pitanja o savremenoj egzistenciji. Njegov crtež karakteriše brza, često regresivna, infantilna, nervozna linija i treš estetika. Kako zbog istančanog odabira marginalnih fenomena kao društvene refleksije, ali i svog nikada šablonizovanog stava prema savremenoj umetničkoj produkciji, njegovo stvaralaštvo odlikuje rad sa najraznovrsnijim (dostupnim) materijalima/medijima, kao i buntovna demistifikacija umetničke prakse.

Sa druge strane, Vuk Ćuk oblikuje sopstveni svet. «U radovima koje ću izložiti, baviću se, kao i do sada, stvaranjem sopstvenih autentičnih svetova, zatvorenih sredina, koja imaju svoja pravila i tendencije, nekada unapred zamišljenih, nekada nasumčno stvorenih, nekada i jedno i drugo, a sve kao posledica dešavanja koje svakodnevno proživljavam.», kaže Vuk o svojim radovima u tekstu za katalog koji je napisala Irena Marjanović Cvetković.

Proglašenje novih dobitnika ove nagrade za one koji se bave crtežom,  za 2013. godinu, biće objavljeno na samom otvaranju izložbe 17. decembra, u utorak, u 20 sati.

 

U ime Saveta Fondacije (akademik Dušan Otašević, dr Irina Subotić, Mrđan Bajić i Borka Božović) to će učiniti njen predsednik, akademik Vladimir Veličković.

 

Izložba će trajati do 11. januara 2014.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..