Galerija Kuća Đure Jakšića Vas poziva u četvrtak 5. decembra od 19h na otvaranje izložbe grafika “Nebo je takođe zemlja”, meksičkog umetnika Viktora Ernandesa Kastilja koja će trajati do 19. decembra 2013. Izložbu otvara gđa Mersedes Ruis Sapata ambasadorka Meksika. U duhu  potvrđenih  autotskih projekata međunarodne kulturne saradnje sa Meksikom, odlučila sam se za predstavljanje putujuće izložbe meksičkog grafičara Viktora Ernandesa Kastilja.

 

Prihvatanjem njegove izložbe  grafika u izlagačkim prostorima  sedam gradova Republike Srbije, te institucije kulture su i ovom prilikom  pokazale profesionalno interesovanje  i  gostoljubljivost.

 

Viktor Ernandes Kastiljo ( Victor Hernandez Castillo), školovani umetnik, sa značajnim likovnim iskustvom. Ponikao je u zemlji bogate kulturne baštine, likovne tradicije, slikovitosti i izraženog kontrasta. U takvom podneblju, uključivši potencijal sopstvene pronicljivosti ostvario je dela u kojima se prepliću realno i fantastično. Njegov rad evocira istorijsku tradiciju grotesknog nastavljajući se na delo Franciska Goje i braće Dina i Džejka Čepmena, ima vezu sa starom mitologijom Asteka i grafikama Hosea Gvadalupea Posade (Jose Guadalupe Posada). Goja je koristio slične figure monstruma koje su odražavale društvenu patnju  u Španiji njegovog vremena. Groteskno ima estetsku i ideološku dimenziju u tradiciji Meksika, a  delima Viktora Ernandesa Kastilja ona je dobila novo ruho i umetnički prilog katarzi.


Tražeći inspiraciju u tamnim stranama društva i „zatvorima“, uz mnoštvo različitih, svesnih mehanizama likovne kombinatorike, Viktor Ernandes Kastiljo je ostvario  imaginarno polje. U njemu postoji  autorska sloboda i igra elemenata, momenat neočekivanosti i intenzitet čulnosti. U jednom grafičkom listu autor povezuje  sećanje, san i avanturu, deformiše realno, ostvaruje harmoniju  fantastičnog i konkretnog, maestralno vlada tehnikom i mami pažnju posmatrača. U traženju formannog izraza postigao je simultanost vrsnog crtača i gravera ploče za otiskivanje koju tretira kao da je list papira. Bilo da radio u tenici linoreza ili dubke štampe, crtež došao do izražaja a vizuelni jezik postigao nepogrešivi utisak.Davanjem prednosti linearnom pristupu, konstruisao je deformacije  figura a onda ih spontano popunjavao grafičkim potezima. Na taj način suprostavio je i objedinio crtački i grafičarski gest a kreirana bića su dobila metaforično značenje i vizuelnu poetiku.

 

Uspešni grafičar, rezač, štampar i crtač povezao je dva važna aspekta kreativnog čina, intelektualni i emocionalni.Na njegovim grafikama imaginarna anatomija čovek-životinja korespondira između mašte i  jave, Prezasićen prostor je nagomilan figurama i bićima koja gotovo da nemaju realne šanse da se otvore i razviju. Ne prikazuje pejzaž već samo upražnjene predele. Bića nalik na ljude su naga sa prekomernom telesnom težinom ili neuhranjena, glave u kombinaciji sa zomorfnim telima ptica, slepih miševa, koza, bikova, riba i insekata. Stešnjena biča  besciljno, bez ikakvog smisla tumaraju, pokušavaju da se odvoje, uživaju, podnesu uvrede i poniženja svoje nagosti i rođenja, da ne pate nekako  živeći. Neka od njih ponosno gledaju sa visine izazivajući sažaljenje i deluju na posmatrača uznemirujuće. Snazan autorski pečat i izrazita ekspresivnost  učinili su da grafike Viktora Ernandesa Kastilja  pobude pažnju i budu nagrađene na profesionalnim međunarodnim izložbama širom sveta.


Zavaljujem na saradnji  autoru  Viktoru Ernandesu Kastilju, Ambasadi Meksika u Beogradu i galerijama –domaćinima izložbe.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..