Teorija koja Hoda Vas poziva na perfomans DUG RAKEF SAŠKE / DUG RS u Petak, 15. novembra u 20.00 -  Magacin u Kraljevića Marka 4. Dug Saške Rakef / Dug RS je performans zasnovan na želji da se započne nov dijalog o (ličnoj) zaduženosti/dugovanju, da bi se razmenile praktične strategije suočavanja s dužničkom krizom. Njena polazna tačka je rastući dug / blokirani bankovni račun Saške Rakef i njegov uticaj na dinamiku njenog svakodnevnog života.


Okosnicu ovog istraživačkog performansa čine rastuća finansijska zaduženost i blokirani lični račun Saške Rakef , kao i uticaj duga na dinamiku njenog svakodnevnog života - njeno psihofizičko stanje, životni standard i organizaciju aktivnosti, dinamiku njenih odnosa s drugima, njene perspektive/vizije ili, pak, njihovo odsustvo, kao i njene strategije spasavanja: bankrot, više poslova istovremeno, offshoreračuni.

U saradnji sa stručnjacima iz oblasti umetnosti, ekonomije, prava i psihoterapije, ovaj projekat traži paralele među procesima unutar jedne konkretne lične priče i onih koje prepoznajemo u široj društvenoj stvarnosti, a koji su povezani s rastom nacionalnog duga (posledicom ekonomsko/finansijsko/političko/društvenog stanja u državi).

Performans je primijerno izveden u pozorištu Glej u Ljubljani 2012. godine u produkciji Maske iz Ljubljane. U Beogradu performans organizuje Teorija koja Hoda u Magacinu u Kraljevića Marka.
Ulaz je slobodan.

„Napokon jedna izvedba po mom ukusu! Bukvalno. Bacanje eura u svetlu zaduženosti me je zabavilo; poznata mi je tema, nedoumica, neprestano preračunavanje u glavi. To je tema bliska polovini stanovništva. Opadanje sredstava u najvažnijim delovima društva, obrazovanju, kulturi i nauci, kao i smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru će uskoro dovesti do – između ostalog – povećanja publike izvedbe The Debt of RS u pozorištu Glej. Oni će ići u pozorište radi poistovećivanja i sedeti na mestu gde će ih izvedba razumeti i otvoriti im moguća sučeljavanja sa dûgom.“

(Jedrt Jež Furlan: Naježeno in jedrnato: dolg in oblast [Ljuto i kratko: dug i moć]: Dnevnik – Objektiv, 3.11.2012.

Režija, kostim i scena: Barbara Kapelj Osredkar
Zamisao i izvedba: Saša Rakef
Tekst: Saša Rakef u saradnji s Klavdijom Zupan
Zvuk: Brane Zorman
Dramaturgija: Klavdija Zupan
Svetlo i tehnika: Grega Mohorčič
Tehničar zvuka: Marko Trstenjak
Fotografija: Nada Žgank
Izvršni producent: Tina Drobnik
Odnosi s javnošću: Urška Comino

Produkcija: Maska, Ljubljana

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..