Studenti dizajna Akademije lepih umetnosti, drže lidersku poziciju u toj oblasti, te na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Beogradu izlažu projekte kojima su, pod nadzorom profesora Zorana Jedrejčića, učestvovali na velikim takmičenjima u  Americi i Italiji. Radovi Sklopljiva stolica (Cricket Chair), projekat III godine koji je učestvovao na italijanskom takmičarskom konkursu Infiniti Design De-contest 2013.

 

 

Drvena stolica (Twin Chair), projekat II godine sa učešćem na takmičenju Promosedia 2013 u Italiji,  Sistemom modularnih kupatila Santorini, projekat II godine za italijansko takmičenje Cristalplant Design Contest 2013, Novi načini pakovanja (Starway to Heaven), projekat III godine za americko takmičenje Lien Fondation 2013, govore o ozbiljnosti studentskog rada i rešenosti na uspeh!


Izložbeni radovi se mogu videti u toku trajanja Sajma  u hali 2 (nivo C - u okviru Design Block-a).


Svojim znanjem, idejama, ličnim pečatom i ozbiljnim angažovanjem studenti Dizajna Akademije lepih umetnosti svake godine postavljaju ozbiljne zadatke svojim kolegama u zemlji, ali i inostranstvu.


Za uspeh je, naravno, neophodan i kontinuitet rada o čemu govore sva dosadašnja angažovanja ALU studenata.


Na Milanskoj nedelji dizajna ALU studenti su ove godine učestvovali  zapaženim projektom ALUiBauci, koji je zaineresovao kako stručnjake iz te oblasti, tako i milansku publiku, ali i domaće medije. Studenti  IV godine dizajna enterijera predstavili su se kolekcijom inspirisanom slovenskom mitologijom, pričama i osećajima koje ona izaziva na Milanskoj nedelji dizajna i na festivalu Mikser. Koordinator tog projekta bila je prof.Vesna Pejović. Naziv izložbe je potekao od zbirke priča Ale i Bauci, sa izvrtanjem reči tako da asocira na skraćeni naziv obrazovne ustanove učesnika - ALU. Ideja je bila da se kroz jasne koncepte prenese doživljaj, atmosfera i specifičnost teme, a da je dobijeni odgovor u formi funkcionalnog komada nameštaja.


Na prošlogodišnjem Sajmu nameštaja studenti II, III i IV godine Akademije lepih umetnosti, odseka Dizajn eneterijera  predstaviili su se  kroz zapaženu interaktivnu radionicu koja se održavala svakog sajamskog dana u vidu istraživanja i probnih prototipova na temu održivog dizajna i reciklaže materijala,  što je bio logičan nastavak ranije predstavljene radionice u okviru Mikser festivala u Beogradu. Sve prikazane objekte povezao je kvalitetan istraživački koncept smešten u kontekst savremenog društva i okvire održivog dizajna.


ALU i Studijski programi dizajna  imaju za cilj povezivanje sa međunarodnom univerzitetskom i istraživačkom mrežom u nameri da se razvije i  obogati nivo domaćeg znanja na polju istraživačkog i naučnog rada.


Vođeni tim ciljem, studenti dizajna su učestvovali na projektu Motoco, koji je 2012. godine pokrenuo Hyper Werk institut pri Bazelskoj akademiji umetnosti i dizajna u Švajcarskoj. Institut je tim projektom na putu od Bazela do Istanbula sarađivao sa studentima iz Hrvatske, Srbije, Grčke i Turske. Srbiju su predstavljali studenti sva tri odseka dizajna Akademije lepih umetnosti.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..