Opština Vračar i Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje imaju čast da Vas pozovu na otvaranje samostalne izložbe vektorskih grafika ALEKSANDRA PANTIĆA - SKELET SLIKE. Svečano otvaranje četvrtak, 7. novembar u 19 sati, u Galeriji opštine Vračar. Izložba je otvorena od 7. do 18. novembra 2013. godine, radnim danima od 10 do 17 sati.

 

ALEKSANDAR PANTIĆ BIO - Rođen je 1971. godine u Beogradu, gde je odrastao i školovao se. Osnovne i specijalističke studije primenjenog slikarstva završio je 2002. godine na Visokoj školi – Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konzervaciju u Beogradu u klasi profesora Zorana Mihajlovića na predmetu: Mozaik. Svoja interesovanja je posebno usmerio na likovne oblasti i tehnike: mozaik, zidna slika, crtež i reljef. 1997. godine završio je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, stekavši zvanje nastavnika likovne kulture. Od 2005 godine je i formalno uveden u status ikonopisca Eparhije Braničevske. Pored svojih oblasti specijalizacije bavi se grafikom, crtežom i akvarelom. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS-a. Od 2010. predaje i vodi dva umetničko-obrazovna programa u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka: Mozaik i Ikonopis.

 

Tokom dosadašnje karijere pretežno je posvećen stvaralačkom radu u okviru sakralne (crkvene) umetnosti, kao i stvaralačkom i nastavno-obrazovnom radu u oblasti likovnih umetnosti i likovne kulture. Na polju teorijskih disciplina bavi se istraživanjem i problematikom odnosa duhovnosti (religije) i stvaralaštva, teorijom i istorijom kulture i istorijom zanatstva. Više od deset godina aktivnog, istraživačko- profesionalnog rada, Aleksandaru je donelo raznorodna stvralačka iskustva iz širokog prostora likovnih umetnosti, od hrišćanske ikonografije do grafičkog dizajna i dizajna računarskih igara.

Na pitanje šta ističe kao najvažnije za svoj lični umetnički razvoj umetnik posebno ističe: Proto-majstorski projekt likovnog oblikovnja/dizajna enterijera i eksterijera crkve Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu, dizajn i izradu zidnih mozaika za potrebe hramova pod staranjem Eparhije Braničevske, kao i opus od više stotina pojedinačnih umetničkih radova realizovanih u različitim likovnim tehnikama stvorenih u cilju istraživanja likovno-formalnih i semiotičko-komunikoloških karakteristika različitih klasa-tipova likovnih predstava, kao i likovno izražajnih i tehničko-tehnoloških mogućnosti različitih tradicionalnih i modernih likovnih tehnika. Posebno navodi seriju različito osmišljenih obrazovnih programa, kurseva i radionica u oblasti likovne i primenjene umetnosti.

 

Deo Aleksandrovog umetničkog rada je trajno smešten na zidovima crkava, ili je uvršten u različite umetničke kolekcije i zbirke. Aleksandar Pantić je izlagao na nacionalnim i međunarodnim izložbama, od kojih se izdvajaju: OSTEN – Međunarodno bienale i Svetski muzej crteža i grafike (Skoplje, Makedonija), Zbirka ikonografskih dela Sabornog Hrama Svetog Save na Vračaru i Umetnička kolekcija Šumatovačke – Work in Progress (Beograd, Srbija).

 

Izložba Skelet slike, predstavljena ovim katalogom njegova je druga samostalna izložba.

 

Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..