Dizajn inkubator Nova Iskra ove nedelje kroz predavanja predstavlja vodeću srpsku industrijsku dizajnerku Vesnu Pejović, kao i kreatorku vizuelnog identiteta ovogodišnjeg Oktobarskog salona, Sašu Kerkoš. Ove nedelje, dizajn inkubator Nova Iskra predstavlja dupli program, dva predavanja koja će prezentovati dve istaknute dizajnerke iz Srbije i Slovenije. U četvrtak 31. oktobra sa početkom u 17.30 h predstaviće se jedna od najistaknutijih srpskih industrijskih dizajnera i predavača Vesna Pejović.

Kreativni rad Vesne Pejović obeležen je stavom da svaki produkt stvaranja mora imati jasan, i po mogućnosti zabavan koncept, kao i opravdan kontekst postojanja. Od 2004. godine je aktivno prisutna na internacionalnoj dizajn sceni i dobitnik je više nagrada za dizajn, među kojima i prestižnih iF Award za produkt dizajn, kao i za korporativni dizajn, i Good Design Award za produkt dizajn. 2004. godine postala je Master of Arts na prestižnom Univerzitetu umetnosti i dizajna u Helisinkiju, nakon čega se vraća u Srbiju i osniva dizajn studio KAKO.KO. Aktivna je i na polju edukacije kroz studentske radionice i projekte, a od 2010. je docent predavač na Akademiji lepih umetnosti, Beograd, na predmetu Dizajn nameštaja, u okviru koga inicijator zapaženih studentskih izložbi i radionica. Od 2012. godine je saradnik-predavač na seminaru "Dizajn" u okviru Istraživačke stanice Petnica. Projekat na kom je trenutno najaktivnija je razvoj socijalnog preduzeća KOLEKTIV za/RAZNO iz Aranđelovaca, jedinstvena inicijativa zbog koje se Vesna preselila u Aranđelovac sa ciljem rada na unapređenju i poboljšanju socijalne inkluzije i života osoba u stanju potrebe.

Dan kasnije, u petak 1. novembra takođe u 17.30 h, U Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) predstaviće se Saša Kerkoš iz Slovenije, sa predavanjem i radionicom na temu Saosećanje u dizajnu. Predavanje se organizuje u saradnji sa ovogodišnjim Oktobarskim salonom, i deo je istoimene radionice koju će Kerkoševa voditi u subotu 2. novembra u zgradi Kluza. U okviru istraživanja o saosećanju, kojim se Saša Kerkoš bavi od 2012, eksperimentalna radionica je bila predstavljena u raznim formama i mestima: Svetskoj prestonici dizjana 2012 u Finskoj, kao TEDex eksperimentalni razgovor u Sloveniji, finansirani istaživački projekat neverbalne vizualizacije emocija u multi-touch okruženju Aalto Media factory Helsinki,  i kao kreativna radionica predstavljena beskićnicima u Protlandu (SAD) i deci iz sirotišta na Baliju.

Saša Kerkoš je višestrana grafička dizajnerka, ilustratorka, umetnička i kreativna direktorka, isto tako inicijatorka mnogih saradnji. Paralelno radi na raznim projektima, u okviru kojih se trudi da doprinese kreativnim i inovativnih ideja za stvaranje tolerantnih, trajnih i otvorenih okruženja. Živi i radi između Ljubljane, Helsinkija i Balija. Inicijatorka je platform Slovenačke savremene ilustracije – Bijenale nezavisnih. Autorka je vizuelnog identiteta ovogodišnjeg Oktobarskog salona.

Ulaz na oba predavanja je besplatan!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..