Ulična galerija i Srpsko-meksička kulturna alijansa, uz podršku Ambasade Meksika, pozivaju Vas na otvaranje izložbe EL DÍA DE LOS MUERTOS (Dan mrtvih) u Uličnoj galeriji 1. novembra 2013. godine u 20 časova, gde će biti predstavljen foto projekat Huan Pabla Bermana i kratak dokumentarac “Pričešće” (La Comunión), Davida Lare (režija) i Huan Pabla Bermana (fotografija). Projekat je producirala Maruha del Rio.

 

Izložba predstavlja dva različita rituala tradicije Dana Mrtvih u majanskim zajednicama Pomuč i Nunkini, obe u državi Kampeče, na zapadnom delu poluostrva Jukatan, južna obala Meksika.

 

U Pomuču se izuzeno ceni tradicija “čišćenja kostiju”, koja se obavlja nekoliko nedelja uoči proslave Dana mrtvih (1. i 2. novembra), sa željom da se pokaže poštovanje prema rođacima koji su već pokojni.  Nakon tri godine smrti, ekshumira se telo, a onda se počinje sa procesom čišćenja svake kosti u telu koje se posle stavljaju u male drvene kutije, ukrašene izvezenom tkaninom sa različitim motivima, kao što su cveće ili ptice.  Ovaj ritual predstavljen je u kratkom filmu koji je režirao David Lara Sunca, a fotografisao Huan Pablo Delgado Berman.

 

Takođe se u okviru tradicionalnog rituala priprema i posebna hrana za Dan mrtvih, “pibipollo”, napravljena u osnovi od kukuruznog testa i piletine, ili ćuretine. Nakon što se ta posebna vrsta pite napuljena pilećim ili ćurećim mestom oblikuje, umotava se u listove banane i stavlja u “prirodnu rernu”, napravljen otvor ispunjen kamenjem koje se loži. Ova hrana je takođe poznata i kao “Hanal Pixan”, što na starom majanskom jeziku znači “Hrana za duše”. Pripremanje ovog obroka radi se jako rano 1. novembra i kada je spreman postavlja se na oltar u znak sećanja na preminule rođake i bliske prijatelje.
 
O autoru - Huan Pablo Delgado Berman je meksički fotograf rođen 1982. godine u Meridi, Jukatan, a odrastao je u Siudad del Karmen (Ciudad del Carmen), Kampeče. U Kampeče se seli  2001. godine gde diplomira na Fakultetu za Medije i komunikacije, i upravo u ovom gradu razvija afinitet prema vizuelnim umetnostima. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi u Meksiku, Americi, Austriji i na Kubi. Samostalne izložbe imao je u Kampeči (Merida), Beču i Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada u ovoj oblasti.

 

Nakon izložbe pozivamo Vas i na maskembal u Inex filmu koji počinje posle 22h.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..