Sa zadovoljstvom Vas pozivamo u utorak, 29. oktobra od 21h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a), na umetnički projekat Belgrade Fashion Week-a “Modne vinjete”. Program Modne vinjete, sada već ima lepu tradiciju i u okviru njega predstaviće se različiti dizajnerski koncepti.


Dejana Momčilović, Ana Vasiljević, Milica Pavlović, Svetlana Jaćović, zatim dizajneri okupljeni oko brenda Klasa, kao i Brend Lily Tailor iza koga stoje Ljiljana Joksović Mutić i Darko Milojević pripremaju zanimljive prezentacije u kojima će pokušati da objedine različite vidove umetnosti i prenesu nam svoje poruke.

 

Dejana Momčilović će učešćem u Modnim vinjetama donekle iznenaditi domaću modnu publiku. Naime, kao svojevrsni pomak u autorskom opusu dizajnerka planira određeno odstupanje od svog prepoznatljivog stila, a o tome će svedočiti pet izloženih silueta. Komadi su i dalje nepogrešivo njeni, ali uvedene su određene inovacije u osmišljavanju formi i unošenju sasvim novog pokreta u tkaninu.

 

Ana Vasiljević će predsatviti kolekciju pod nazivom ’’Rebirth of truth’’ koja je nastala u okviru istraživanja aktuelnih društvenih tema, kao i pitanja koliko sama umetnost i stvaranje može da promeni sadržaj ljudske svesti. Modeli i nosioci modnih kreacija će biti metaforički predstavljeni kao grupa uličnih umetnika u pomalo futurističkom maniru i sa namerom da spoje sadašnjost i budućnost, prožimajući kroz pokret, projekcije i muziku nadrealne, mistične, simboličke odrednice priče o pronalaženju istine.

 

Lily Tailor će predstaviti postavku kolekcije za jesen/zimu 2013/14 NEUSTRAŠIVA PRIČA. Kolekcija je inspirisana lifestyle-om 40-tih godina XX veka i namjenjena je svim muškarcima i ženama koji “neustrašivo” mogu da pronađu sebe u modelima linije Lily Tailor. Za kolekciju su karakteristični povratak dvorednom kopčanju, povišenom struku i širokim pantalonama, kao i mekani i sofisticirani nabori na bluzama.

 

Iza brenda KLASA stoji deset mladih dizajnerki sa Fakulteta primenjenih umetnosti. To su Ivana Lazarević, Sanja Stepanović, Ivana Stojanović, Katarina Bogdanović, Jelena Antanasijević, Zorana Stojanović, Teodora Živković, Senka Kljakić, Monika Ratković i Sanja Manakoski. U okviru Modnih vinjeta brend Klasa prikazaće deset silueta izdvojenih iz svoje nove kolekcije. Ovih deset dizajnerki u spektru ideja ostaju dosledne i ovaj put. Brend KLASA je na prethodnoj nedelji mode dobio Textil Young Award i u saradnji sa firmom Textil UE pažljivo su izabrani materijali koji će obeležiti KLASA kolekciju za predstojeću sezonu.

 

U okviru Modnih vinjeta na 34. Belgrade Fashion Week-u Milica Pavlović će se i predstaviti jedinstvenim komadima koje sama naziva „odeća u vidu aksesoara i obrnuto”. Moderni metalni aksesoari od lanaca u sebe inkorporiraju suštinu nakita i odeće. Istovremeno se mogu smatrati nakitom za telo, kao i ukrasnom odećom. Koncept ove kolekcije sažet je rečima Oskara Vajlda: ''Čovek treba ili da bude umetničko delo ili da ga nosi''.

 

Svetlana Jaćović će se predstaviti kolekcijom “Krug” za sezonu proleće/leto 2014. Ova kolekcija podrazumeva ručno rađene unikatne haljine, visokog kvaliteta izrade od najfinijih svila, kože i posebnih materijala koji ističu ženstvenost figure i naglašavaju struk. Uz osnovnu siluetu svaka haljina ima na sebi ručno izrađene detalje bez ijednog industrijskog procesa u finalnoj estetskoj obradi. Autorka je bila inspirisana vrstama raspoloženja i životnih situacija koje prate svakog pojedinca i koje imaju svoj ciklus, otuda i naziv kolekcije „Krug“.

 

Koncept Vinjeta postao je omiljen mnogim dizajnerima, ali i brojnim posetiocima koji svaki put sa podjednakim nestrpljenjem očekuju da vide kako same radove umetnika, tako i načine na koji će biti predstavljeni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..