Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje poziva sve umetnike i zainteresovane pojedince da učestvuju sa svojim radovima na izložbi Gde god zagrebeš, naiđeš na ranu u okviru projekta Jelene Marković. U opsegu otvorenih tema projekat se bavi samom suštinom organizacije ljudskog života i postavlja pitanje našeg odnosa prema skorijoj istoriji, ekološkim problemima, religiji, socijalnim manjinama, odnosno svim "mestima" egzistencije za koje možemo reći da su predmet zaborava ili nemara.

 

Obzirom, da je nemar vrsta pasivnog zlostavljanja, cilj projekta je da postavljanjem pitanja "zagrebe" i otkrije "rane", te samim tim pokrene na aktivniji i kvalitetniji pristup problemima.

 

Kako je projekat Gde god zagrebeš, naiđeš na ranu u konstantnom procesu nadogradnje i razvoja, u potrazi smo za Vašim umetničkim rešenjima kojima možete doprineti ideji projekta i otvoriti aktivnu i kreativnu komunikaciju na postavljene probleme svojim pesmama, prozom, crtežima, fotografijama i svim ostalim formama izražavanja, koje dozvoljavaju da budu odštampane ili izložene u originalu u formatu A4.


Ključni pojmovi, kojima se možete voditi u realizaciji radova su:

 

grebanje
rane
đubre
zapostavljanje
nemar
zaborav

 

Slika 1
Lokacija: Aleksinački rudnik, naselje

 

Aleksinački rudnik je selo čije propadanje prati prestanak rada istoimenog rudnika mrkog uglja, koji je zatvoren 1990. godine. Zatvaranje rudnika je usledilo godinu dana nakon velike tragedije, kada je 91 rudar izgubio život u oknu. Ovaj nekadašnji proizvodni gigant je bio izvor finansijskog opstanka čitavog regiona, a masovno napuštanje naselja je pratilo gašenje čitave infrastrukture. Nijedna firma više ne radi, a kulturni život naselja je odavno na poslednjem mestu. Aleksinački rudnik se sada smatra mrtvim naseljem, a većinsko stanovništvo su Romi i izbegla lica.

 

Slika 2
Lokacija: Mostar, Bosna i Hercegovina

 

Prema popisu u gradu Mostaru nakon sukoba, koje su zadesile to područje živi oko 50.000 Bošnjaka, 51.000 Hrvata i 3.600 Srba i 860 "drugih". U ratnom periodu od 1992. do 1995. godine Mostar je doživeo strahovita razaranja i devastaciju kakvu grad ne pamti od svog nastanka. Mnogi su grad napustili, ali tragovi onog što se dogodilo su ostali.

Izvor podataka: http://www.mostar.ba/pochetna.html

 

Slika 3
Lokacija: Beograd, pristanište, Srbija

 

Jelena Marković je rođena 4. novembra 1977. godine u Beogradu (Srbija). Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila je 2004. godine u klasi prof. Darije Kačić. Doktorske studije višemedijskih umetnosti je upisala 2008. godine pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Čedomira Vasića i prof. Vladana Radovanovića. Od 2010. godine radi na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina), na poziciji asistenta profesora na predmetu: Prošireni mediji. U dosadašnjem radu bavila se ambijentalnim instalacijama, uključujući lumino-kinetičke objekte, video umetnošću, digitalnom animacijom i performansom. Njen rad odlikuje procesualnost, kao i mentalno korektivni pristup kao metod umetničkog rada, koji dozvoljava vraćanje i redefinisanje polazne strukture dela. Interesovanje za aktivizam u umetnosti i političko-socijalnu tematiku proizilazi iz komunikacionih modela kao mogućnosti održanja sopstvene mikroceline u širem okruženju. Ovakvim pristupom umetnica u svojim radovima često pomera fokus umetničkog delovanja sa onog što je egzistiralo na margini naše percepcije u sam centar interesovanja, relativizujući tako klasično shvatanje krajnjeg produkta umetničkog dela. Neosimbolistički pristup konceptu umetnica donosi iz iskustva u poetskom stvaralaštvu.

 

Svoje radove možete dostaviti do 18. oktobra 2013. godine:

 

- U digitalnoj formi e-mailom na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (Word doc ili pdf dokument), najkasnije do 18. oktobra 2013. godine do 12 sati,
- poštom ili doneti lično u Centar za likovno obrazovanje - Šumatovačka (Šumatovačka 122, Beograd, Srbija).
- Učesnici koji se opredele da izlože originalne radove u dvodimenzionalnoj verziji, treba da poštuju zadati format A4.

 

Postoji mogućnost da radovi koje dostavite i nakon 18. oktobra, t.j. dok traje izložba ( u periodu od 18 do 24. oktobra 2013. godine) budu takođe zastupljeni. Za učešće u projektu nije potrebno platiti kotizaciju, niti će autori dobiti finansijsku nadoknadu. Štampanje pristiglih radova u digitalnoj formi neće podrazumevati visokokvalitetnu štampu i radovi neće biti uramljeni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..