U ime fotografske Grupe 32 iz Beograda, pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate otvaranje 3. izložbe fotografija "ČUVARI TRENUTAKA", koja će se održati u ponedeljak, 14. oktobra 2013. godine u 19h, u Skadarliji. Kao i prethodne godine, selekciju radova učesnika, vršio je naš eminentni fotograf gospodin Tomislav Peternek, i tom prilikom izabrao  po dva najbolja rada od svakog autora, koji će biti izloženi u Studiju Fine Art Dex, Skadarska 36a, Beograd.

 

Sta je fotografija? Umetnost? Zanat? Profesija? Hobi? Igra? Befanje od stvarnosti? iii najlepsi nacin da se toj stvarnosti krene u susret, da se ona obgrli, zaodene u svetlost, zamrzne u vremenu i prostoru, i sacuva za vecnost.

 

Pripadnici fotografske grupe"Čuvari trenutaka" znaju odgovor na pitanje 'Sta je fotografija~Upitajte bilo koga od njih - ako ih sretnete na nekom pesackom prelazu, na roditeljskom sastanku, iii medu brezama osvetljenim rasprsenim popodnevnim svetlom dok preuzimaju komandu nad drvoredom i odredom njihovih senki - i umesto odgovora, sa strpljivim smeskom Ijudi koji su navikli na nemoguca pitanja, oni ce vam opisati cuveni kadar svog fotografskog idola, iii ce vam pokazati nedavno objavljenu fotografiju svog kolege koja tih dana ne prestaje da ih odusevljava. "Čuvari trenutaka" su čvrsto organizovana grupa, pokret, skoro partija. Pripadnici grupe medutim nemaju potrebe da se cesto sastaju i dogovaraju o buducem radu, jer njihova kohezivnost nije bazirana na recima vec na delu.

 

Od njihovog delovanja protivnici ne treba da strepe, jer"Cuvari trenutaka" nemaju protivnike. Nemaju napisani manifest, zajednicku platformu, ni statut. Njihova ideologija je svetlost, koje ima u izobilju i dostupna je svima. Grupa se okuplja već tri godine, sto je period delovanja na kome bi im mogle pozavideti mnoge organizacije i pokreti. Ovaj skup izrazitih individualaca, svojim blagonaklonim savetom i podrskom, usmerava neformalni guru i selektor izlozbe, g. Tomislav Peternek.

 

Tema ovogodišnje izlozbeje"MOJA PRICA". Autori fotografija pred sobom ovde imaju tezak zadatak: kako u jednom kadru obuhvatiti dogadaje, boje, zvuke i znacenja za koje piscu pripovetke iii poeme na raspolaganju stoje hiljade reči? "CUVARI TRENUTAKA" vole teske zadatke, bez obzira sa koje strane foto-objektiva je prica ispricana.

Zoran Vasic, fotograf

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..