Svečano otvaranje izložbe „Herta Miler: Začarani krug reči“ biće u Univerzitetskoj biblioteci  "Svetozar Marković" (I sprat) u petak 20. Septembra 2013. godine sa početkom u 19 časova. U okviru svečanog otvaranja izložbe biće potpisan Memorandum o saradnji između Univerzitetske Biblioteke “Svetozar Marković” I  Goethe-Instituta Beograd. 

 

 

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji,  govoriće prof. Dr Aleksandar Jerkov kao domaćin (direktor Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”), a izložbu će, zatim, zvanično otvoriti gospodin  Dr Matias Miler Viferig (Matthias Müller–Wieferig, direktor Gete-Instituta u Beogradu).


Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Goethe-Institut ovim Sporazumom definišu međusobnu saradnju i partnerski odnos u cilju širenja međunarodne kulturne saradnje i realizacije programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".


Ovo je treći po redu Memorandum o saradnji koji Goethe-Institut Beograd potpisuje u poslednjih godinu dana nakon potpisivanja istog sa Narodnom bibliotekom Srbije I Gradskom bibliotekom grada Beograda.

 

»Put od deteta koje čuva krave na livadi, do gradske skupštine ovde, u Stokholmu, potpuno je bizaran. Kao i mnogo puta do sada, i ovde stojim pokraj sebe same.«  Ovim rečima je Herta Miler 10. decembra 2009. godine započela svoj govor na prijemu upriličenom povodom dodele Nobelove nagrade.


Kroz izložbu "Herta Miler: Začarani krug reči" Goethe-Institut predstavlja ilustraciju života i dela nemačke književnice rođene u Rumuniji i dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Izložba prati trag ove autorke počev od njenog detinjstva u švapskom Banatu, pa sve do dodele Nobelove nagrade za književnost.


Posetioci imaju prilike da vide dokumenta i fotografije iz porodičnog vlasništva Herte Miler. Ona u intervjuima za televiziju govori o vremenu koje je provela u Rumuniji i Nemačkoj, o iseljenju, o pisanju - i o tome šta je pokreće. Imaju reč i njeni saputnici poput autora "Akcijske grupe Banat", a izvodi iz akata Sekuritatee svedoče o rigoroznom i neprijateljskom političkom sistemu. Kolaži Herte Miler, koji su nastali krajem osamdesetih godina, pokazuju jednu potpuno nepoznatu stranu njenog stvaralaštva.


Ova putujuća izložba je skraćena i prerađena verzija izložbe "Hladni ukras života", koja je bila koncipirana za Literaturhaus u Minhenu i kasnije izlagana na različitim mestima u Nemačkoj i inostranstvu. Kuratori obe izložbe su Luc Ditrih i Ernest Vihner, koji su najpriznatiji poznavaoci Herte Miler.

 

„Herta Miler: Začarani krug reči“
Putujuća izložba koncipirana za Goethe-Institut
Kuratori: Ernest Vihner, Luc Ditrih
Izvođenje i produkcija: Unodue, Florijan Venc, Konstanca Puglizi

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..