Kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem i kako, saznaćete u Dane evropske baštine na neobičnoj turi kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta.


U okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle kroz Srbiju, Elektrotehnički fakultet iz Beograda i Klaster puteva kulture otvaraju po prvi put za javnost stogodišnje kabinete ETF-a, a u holu fakulteta biće prikazana izložba „Teslina vizija interneta“.

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET
Bulevar kralja Aleksandra 73, Beograd

PETAK, 20. SEPTEMBAR 2013. u 17 SATI

Nesvakidašnje kabinete će svečano za posetioce otvoriti prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Termini za obilazak kabineta ETF-a:
• 20. septembar, 17.00 (svečano otvaranje)
• 23. septembar, 18.00
• 25. septembar, 18.00

Okupljanje posetilaca je kod spomenika Nikoli Tesli, ispred Fakulteta. Broj posetilaca je ograničen, prijave se vrše putem broja telefona 063/444-089, između 12 i 14 sati i na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Vodiči u ovoj neobičnoj turi biće studenti ETF-a i "Mladi za turizam".

Posetioci će moći da vide i "pretke" današnjih punjača mobilnih telefona, koji zauzimaju pola laboratorije 19. Laboratorija 78 čuva pravo malo blago gotovo bez promena više od 50 godina. Nije čak puno izmenila ni svoju originalnu arhitekturu. U njoj se mogu videti originalni otpornici, sijalice, galvanometri sa svetlosnom kazaljkom i razvodne table stare više od jednog veka na kojima, verovali ili ne, studenti i dalje rade.

 

Izložba "Teslina vizija Interneta"
www.teslinavizijainterneta.rs


20-30. septembar, 09.00-19.00, Hol ETF-a


Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu "Svetski sistem", govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Multimedijalni projekat "Teslina vizija Interneta", autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije "O3one" i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija.


Izložba i istoimeni internet sajt pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli.
 
Putevima Tesle kroz Srbiju

Ruta "Putevima Tesle" obuhvata Muzej Nikole Tesle, kao centralnu tačku, zatim Muzej nauke i tehnike i ETF, "Beograd iz ugla Nikole Tesle" - putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, kao i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Najstarija hidroelektrana "Pod gradom" kod Užica nastala je samo četiri godine nakon Nijagare.

Razvoj kulturne rute Putevima Tesle inicirao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, koji upravo radi na istraživanju mogućnosti postavljanja temelja ove rute, a Klaster puteva kulture će se pobrinuti da njen dalji razvoj i dovođenje što većeg broja turista.
 
Klaster puteva kulture je prva organizacija koja će se ozbiljnije pozabaviti razvojem kulturnih ruta na Balkanu, kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda. Među članicama Klastera puteva kulture je preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak pet fakulteta (ETF iz Beograda, Tehnički fakultet iz Novog Sada, Departman za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Univerzitet Singidunum, Elektronski fakultet iz Niša).
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..