Poćinje nova sezona kulturnih dešavanja  u Kući Đure Jakšića već u  četvrtak 5. septembra od 19h pozivamo vas na otvaranje izložbe Zlatka Cvetkovića, “Muzika naše mladost vol. 1”. “Tekstilne instalacije iz najnovije produkcije Zlatka Cvetkovića prikazuju relacijske odnose između referentnog objekta i dela, otkrivaju povezanost sa predmetima koji su dozivljeni u prostoru memorije i ponovo uvučeni u strukturu novih mitova sveta masovne kulture.

 

 

Predmeti koje je Zlatko izabrao magnetne trake iz audio i video kaseta – ekspliticno odražavaju nameru beleženja, zbivanja, autobiografskog karaktera i čine vezu između semantičke i likovne interpretacije stvarnosti. Naime, predmetima je oduzeta prvobitna funkcija, a dati su novi smisao i značenje vraćanjem u sklop instalacije. Zlatko dekonstruiše medij tekstila istraživačkim postupkom i temeljnim vladanjem svim tehničkim resursima svoje umetnosti. Činom aproprijacije vanumetničkih industrijski proizvedenih predmeta povezuje, kolažira, oblikuje i konstruiše instalacije tehnikama pletenja, tkanja, kukicanja, veza, čvorovanja niti iz audio i video kaseta.”

 

Zlatko Cvetković je rođen 05.01.1971. godine u Vrnjačkoj Banji. Završio srednju umetničku školu “Đorđe Krstić” u Nišu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na Odseku dizajn tekstila, 1996. godine Magistrirao na istom fakultetu, oblast Tapiserija kod mentora prof. Jadranke Simonović, 2001. Godine. Član ULUPUDS-a i ETN (European Textile Network). Radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek dizajn tekstila, kao viši umetnički saradnik, oblast Tekstil od 1997.godine. Njegovi radovi su u kolekciji Muzeja primenjene umetnosti u Rigi (Letonija), Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Ateljea 61 u Novom Sadu. Izlagao na preko 70 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..