Ulična galerija poziva vas na otvaranje izložbe FLAT MEATS umetnika Darka Stojkova u petak 30. avgusta u 20 h! O izložbi. "U prošlom životu bili su kuca, maca,lisica, sova ili koja već druga životinja dovoljno odvažna da pretrči put. Ostali su kraj druma ili na njemu i svedočili o svom neuspehu. Vozeći bicikl, Darko se susreo sa tim, sada već bivšim životinjama. Podstakle su ga da im da novi život...

 

Sada njihova, surovo stečena, dvodimenzionalnost dobija novi smisao. ''Flat meats'', kako ih sam umetnik naziva, postaju nekonvencionalno platno, pozornica Darkovog imaginarijuma. Da li je Darko kao dete listao srednjovekovne bestijarijume i ''Ale i Bauci'' ili ne? Koji god da je odgovor, činjenica je da se posmatrač da izgubiti posmatrajući likove na platnu i njihovu međusobnu povezanost u vrtlogu straha od praznog prostora. Tu su bezglava tela i bestelesne glave, bataci u najlon čarapama, izobličeni ljudi u odelima ; svaki mu je lik kao u Hijeronimus Boša. Darkova su platna kao Vrzino kolo, čas gledate sadržaj platna, čas oblik istog, čas sadržaj platna, čas oblik istog..."
Dušan Savić

 

DARKO STOJKOV rođen je 1979. godine u Kikindi. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,  odsek slikarstvo u klasi Jovana Sivačkog. Član je ULUS-a i osnivač udruženja Moba i Inex galerije, projekta Visibillty, rezidencijalnog  programa Raj u Banatskoj Dubici,... Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..