Studije afričke kulture, istorije i umetnosti još uvek su nedovoljno poznata oblast istraživanja kod nas. U cilju razvijanja interesovanja za afričke studije i radi podrške mladima koji su se već otisnuli ovim putem, Muzej afričke umetnosti daje reč Stefanu Čeleketiću, studentu Političkih nauka i pozorišta, Univerziteta La Vern u Kaliforniji i Dragani Konjokrad, apsolventkinji Katedre za etnologiju i antropologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu.  

 

17h - UMETNIČKI IZRAZ I VEROVANJA NARODA CENTRALNE AFRIKE

 

U svom maturskom radu, Stefan Čeleketić se posvetio izučavanju pre svega ritualnih predmeta 6 etničkih grupa koje naseljavaju Zambiju, Angolu i DR Kongo. Uz bogat fotografski materijal, na prezentaciji će biti predstavljene maske, figure u drvetu, bubnjevi i različiti predmeti od statusnog značaja naroda Čokve, Luba, Luvale, Lučazi, Mbunda i Tabva. Posetioci će tekođe imati priliku da vide vredne primerke iz privatne zbirke porodice Čeleketić.

 

18h - MATERIJALNA KULTURA NARODA DAN I GERE

 

Za potrebe svog diplomskog rada pod mentorstvom prof. dr Senke Kovač, Dragana Konjokrad izučava maske i predmete ritualne i svakodnevne upotrebe naroda Dan i Gere. Predmeti potiču iz Liberije i Obale Slonovače, i deo su kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Kroz svoju prezentaciju, Dragan Konjokrad će približiti stilske karakteristike ovih muzejskih predmeta i pojasniti njihovu socijalnu i religijsku funkciju, kao i značenje u tradicionalnoj zajednici.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..