Nakon retrospektivne izložbe crteža Miodraga Nagornog, koja traje do 11. maja, Galerija HAOS ima čast da najavi retrospektivnu izložbu crteža svestranog stvaraoca, rodonačelnika umetničke grupe Mediala, pritom vrsnog crtača, jednog od velikana XX veka - Mira Glavurtića.


Otvaranje ove izložbe je planirano za 18. maj u sklopu programa Noći muzeja. Miro Glavurtić je rođen u Kotoru 1932. godine. Filozof i poeta, a nadasve veliki umetnik, često se u svom stvaralaštvu vraćao motivima iz detinjstva – ratu, seobi, i arkadijskim pejzažima Crkvica, Orijena, Boke, a posebno trajnih misterija Kotora. U mladosti se okupirao poslovima građevinara i zemljomera, radio je na mnogim gradilištima širom zemlje. Jedan je od idejnih tvoraca Mediale, i aktivno je učestvovao u formiranju njene filozofije, orijentacije između 1953. i 1956. godine, i to kao glavni filozof i teoretičar grupe, pišući brojne teorijske tekstove. Sa Leonidom Šejkom osniva U.R.K. – Ured za registraciju i klasifikaciju. Sarađivao je sa mnogim značajnim listovima i časopisima. Kraj toj saradnji je došao s objavljivanjem «Bijele knjige» i s kampanjom protiv «Crnog talasa».Osnivač je više časopisa i radnih zajednica: Mediala, Ovdje, Zapis, Novo delo, Stilos. Pokazuje interes za tajanstvene pojave, kao i za mističku literaturu. Sa Josipom Suknerom objavljuje pet svezaka mističke antologije pod nazivom «Veliki znak», i pokreće biblioteku «Duhovnost» o velikim misticima naše epohe, koja izdaje kapitalna dela mistike. Autor je brojnih knjiga proze i zbirki pesama. Na izložbi Mira Glavurtića u Galeriji HAOS, publika ĆE po prvi put imati prilike da vidi neke od značajnih crteža ovog velikog autora iz njegovih najaktivnijih stvaralačkih perioda. Radovi
će biti pozajmljeni iz kolekcija Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i brojnih privatnih kolekcija.

 

Tekst za katalog je napisala Borka Božović, a izložbu će otvoriti 18. maja u 18h filozof i novinar Dušan Veličković. Ova značajna retrospektivna izložba, uvrštena u ovogodišnji program Noći muzeja, ujedno je i poslednja izložba u Galeriji Haos čiji program za ovu godinu nije podržan od resornih institucija kulture i nadležnih pojedinaca.


Izložba će trajati od 18. maja do 30. juna 2013. godine.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..