RAĐANjE HRIŠĆANSTVA U RIMSKIM PROVINCIJAMA NA TLU SRBIJE / 18. maj – 18. jun 2013. godine Viminacijum - DOMVS SCIENTIARVM; 02. jul – 08. septrembar 2013. godine Beograd – NARODNI MUZEJ U BEOGRADU; 19. septembar – 31. oktobar 2013. godine Niš - GALERIJA FILIP MORIS. Povodom obeležavanja 1700 godina donošenja proglasa koji je za cilj imao uspostavljanje religijske tolerancije unutar Rimskog carstva, Narodni muzej u Beogradu realizuje izložbu sa željom da na slikovit način predstavi doba Rimskog carstva na prostoru današnje Srbije.

 

U doba kasne antike na tlu balkanskih provincija odigrali su se presudni događaji koji su oblikovali istoriju Rimskog carstva, a arheološki predmeti otkriveni na našim prostorima nezaobilazno su svedočanstvo za proučavanje i sagledavanje istoriju čitavog Carstvu.

 

Zahvaljujući izložbi Konstantin Veliki i Milanski edikt (313). Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije posetioci će u biti u prilici da se, u Viminacijumu, Narodnom muzeju u Beogradu i Nišu, susretnu sa reprezentativnim arheološkim nalazima koji predstavljaju najautentičnija svedočanstva o epohi koja prethodi vremenu Konstantina Velikog, periodu njegove vladavine ali i vrednom nasleđu prvog hrišćanskog cara.

 

Autori izložbe sačinili su izbor od 180 eksponata od kojih se najveći broj čuva u zbirkama Naronog muzea u Beogradu dok su jedan broj eksponata, koje će posetioci imati priliku da vide, za izlaganje ustupili Istorijski muzej Srbije, Muzej Vojvodine, Muzej Grada Beograda, Muzej Krajine Negotin, Muzej Srema, Muzej u Smederevu, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac, Narodni Muzej Niš.

 

Pažljivo odabranim kulturnim dobrima otkrivenim na brojnim antičkim lokalitetima izložba Konstantin Veliki i Milanski edikt 313.

 

Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije Narodnog muzeja u Beogradu predstavlja priliku da spoznamo različite sfere duhovnog i profanog života kako careva i vojskovođa, tako i vojnika, zanatlija i svih građana Rimskog carstva.

 

Dragoceno kulturno nasleđe omogućiće posetiocima da razumeju potonje civilizacijske tekovine, društvene prilike, način života, verovanja, a time i način na koje je prošlost uticala na kreiranje identiteta naših prostora.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..