Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na izložbenu manifestaciju Beogradski dan Sunca, na kojoj će biti predstavljena oprema za primenu obnovljivih izvora energije, kao što su energija sunca, vetra, biomase i geotermalna energija, u subotu, 11. maja 2013, 12 časova u Supernatural parku, Ada Huje, građani će moći da nauče kako se energija štedi i proizvodi i kako mogu da se greju ekonomičnije i po prirodu povoljnije.

 

Svi koji posete manifestaciju imaće priliku da pogledaju izložbu opreme za upotrebu obnovljivih izvora energije, čuju predavanja o solarnoj energiji, druže se sa Eko Musketarima i probaju solarni rošilj koji će pripremati Rambo Amadeus.
Cilj manifestacije „Beogradski dani Sunca“ je podizanje svesti javnosti o korišćenju solarne, kao i drugih oblika obnovljivih izvora energije. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mladih ljudi kojima ova manifestacija približava načine korišćenja solarne energije, daje ideje kako da je koriste i usmerava njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju i budućnosti.


Na manifestaciji će biti izloženi pločasti i vakuumski toplotni solarni kolektori, bojleri i ostala oprema za zagrevanje sanitarne vode, fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije. U oblasti zagrevanja prostora biće izložene toplotne pumpe i peći na pelet i drva domaće proizvodnje kao i termoizolacioni materijali za povećanje energetske efikasnosti. Prikazaće se i uređaji koji smanjuju potrošnju goriva u automobilima koji rade na principu elektrolize vode (HHO generatori) kao i još raznih zanimljivih stvari iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike.


Beogradski Dan Sunca organizuje Centrala, centar za promociju, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije od 2009. godine. Manifestacija je deo Evropskih dana sunca koji su prošle godine obeleženi u 20 zemalja Evrope kroz 8000 događaja sa učešćem više od 500 000 ljudi.

 

Učesnici:    
• Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine
• Đorđe Turšijan, nacionalni kooordinator za Evropske dane Sunca
• Vladimir Lale Janković, predsednik Centrale- centra za promociju, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije
• Srđan Stanković, osnivač Supernatural pokreta

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..