ITAcademy i kompanija LINK group poklonili su veb sajt projektu kulturno-turističke rute Putevima Tesle i Stanojevića kroz Srbiju. Sajt rute na srpskom i engleskom jeziku, koji će izraditi najbolji polaznici ITAcademy iz Beograda, omogućiće da ozbiljan turistički proizvod na najbolji način predstavi nauku, kulturu, industrijsku baštinu i tradiciju Srbije širom sveta.


- Smatramo da je projekat od izuzetnog značaja za Srbiju i zato želimo da naša ITAcademy doprinese njegovom daljem razvoju. Ovo je i jedan od načina našeg vraćanja duga Tesli kao velikom naučniku koji je patentom za daljinsko upravljanje dao veliki doprinos u oblasti modernih komunikacija i interneta. Zanimljivo je, takođe, da je Tesla bio inspiracija i za nastanak Gugla. Leri Pejdž, koosnivač Gugla, pre par godina izjavio je da je upravo Tesla njegov heroj i inspiracija za osnivanje Gugla - kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

 

ITAcademy je lider u regionu u oblasti IT obrazovanja, a sajt koji će raditi je prvi sajt jednog puta kulture u Srbiji. Ruta Putevima Tesle i Stanojevića, koja će biti predstavljena na sajtu, obuhvata Muzej Nikole Tesle, Muzej nauke i tehnike, putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, zatim Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset starih hidroelektrana EPS-a, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

 

Ovaj put kulture promoviše industrijsko nasleđe Srbije i obnovljive izvore energije, omogućava turistički i privredni razvoj čitavih regiona u Srbiji. Takođe, ova kulturno-turistička ruta ima veliki potencijal da, povezivanjem sa Hrvatskom, Mađarskom i drugim evropskim zemljama u kojima je Tesla živeo i radio, preraste u značajan međunarodni put kulture Putevima Tesle kroz Evropu.

 

Projekat vodi Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle, Turističkom organizacijom Srbije i Univerzitetom Singidunum. Preporuke za projekat dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za turizam Ministarstva finansija Republike Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Projekat podržava Elektroprivreda Srbije.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..