U utorak, 12 mart  u 19.00 (traje do 28. marta). Diplomci Dizajna kostima Akademije lepih umetnosti predstaviće svoje završne radove nastale tokom školske akademske 2011/2012. godine. Prezentovaće radove  iz predmeta scenski i savremeni kostim.

 

Njihova inspiracija je različita i zanimljiva, nadahnuće je traženo u delima poznatih umetnika, kao što je Dado Đurić, nadrealista. Jedna od studentkinja  pokušala je da isprati njegovu misao, da obuče čoveku u  telo humanoida, baveći se deformacijama i anatomijom Dadovih bića. Kao materijal koji bi podržao ovakvu priču izabrana je koža, od čega je napravljena čitava kolekcija. Ideja autorke jeste da konceptualno pokrene svet androgenih bića i prikaže njihovu deformacija i različitost, koja metaforično govori o čoveku.


Delo Samjuela Beketa „Kraj partije“takođe  je jedna od tema koja oslikava čoveka koji u trenutku smrti posmatra vezu između duhovne i fizičke strane svog bića. Ovaj rad iz scenskog kostima ima cilj da stvori atmosferu procesa raspadanja duše i tela koje okružuje beskonačna praznina i sivilo. Nasuprot sivilu, ista autorka napravila je kolekciju za predmet savremeni kostim, inspirisanu koloritom slika Vasilija Kandinskog i biomorfnom konkretizacijom Huana Miroa, predstavljajući njeno viđenje spoja mode i umetnosti. Svojom posebnošću, ovi modeli se uklapaju u našu svakodnevicu kao nosivi odevni predmeti.


Jedna od inspiracija bio je i pokret sa slika Edgara Degaa, kao i ambijent, doživljaj i energija koju nosi fun fair. Studentkinja je želela da ove dve stvari pretoči u jednu romantičnu i ženstvenu kolekciju, nastojeći da razigranost i pokret prenese kroz korišćene krojeve i materijale, kao što su svila, viskoza i štof. Ova kolekcija viđena je kao odraz njenog sopstvenog raspoloženja i emocija.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..