Projekat "Ženski kreativni karavan" realizuje udruženje „EVROSPKI RAZVOJNI CENTAR“ iz Novog Sada u saradnji sa firmom "Dufferin research d.o.o", pod pokroviteljstovm Kanadske ambasade. Projekat ima za cilj podsticaj i promovisanje ženskog preduzetništva i samozapošljavanje žena na teritoriji Vojvodine.

 

Projekat se sastoji iz 3 dela: 1) Istraživanje trenutne situacije među udruženjima žena, 2) Putujući karavan i radionice u cilju umrežavanja udruženja i 3)  Prodajna izložba ženskih rukotvorina

 

Istraživanjem je obuhvaćeno četrdeset dva udruženja, koja zastupaju oko pet stotina  žena sa teritorije Vojvodine. Istraživanje je sprovedeno na terenu, kao i "online", u područjima gde je to bilo moguće.


Tokom istraživanja, prikupljeni su kvantitativni i kvalitativni podaci, koji su omogućili dubinske analize i adekvatan uvid u trenutnu situaciju na tržištu. Prema rečima gospodina Frenka iz komapnije "Dufferin research" koja je realizovala istraživanje, utvrđeno je da je tipična članica ženskih udruženja u Vojvodini starosti preko četrdeset pet godina, bez zvaničnog zaposlenja i nema redovna primanja.


Rezultati istraživanja deo su baze podataka o karakteristikama i delatnostima ovih udruženja i nalaze se na sajtu www.erc.org.rs/zkk.

 

Drugi deo projekta činile su 2 radionice, na kojima je učestvovalo 15 udruženja žena. Radionice su realizovane u Odžacima u udurženju „Lenka“ i u Gložanu u udruženju „Slovenka“. Učesnice su imale priliku da čuju prezentacije uspešnih projekata koje su predstavile domaćinske organizacije i zadruga „Zemlja“, kao jedna od naprednijih organizacija ovog tipa kod nas. Tokom realizacije radionica učesnice su se upoznale sa različitim tehnikama ručnog rada i imale priliku da se i same oprobaju u tome.


Ljiljana Kosanović, predsednica zadruge "Zemjla" je na pres konferenciji istakla značaj radionica u pogledu umrežavanja i razmene iskustva među udruženjima, dodajući da je projekat znača za promociju njihove delatnosti i rukotovorina koje još uvek ne uživaju dovoljnu pažnju u javnosti Vojvodine i Srbije.

 

Projekat "Ženski kreativni karavan" traje od novembra 2012. do februara 2013.

 

PRODAJNA IZLOŽBA
"Ženski Kreativni Karavan"
23. feburar 2013. Studio M

 

Finalni deo projekta predstavlja prodajna izložba ručnih radova koja se održava u subotu 23. februara u Studiju M, od 12h do 17h.

 

Na ovoj izložbi predstaviće se 30 udruženja koja su učestvovala u projektu "Ženski kreativni karavan". Članice udruženja će predstaviti svoje ručne radove: odevne premete, šaleve, kape, torbe, unikatni nakit, ukrase za enterijer i eksterijer, organske proizvode i umetnička dela – oslikano staklo, svila, slike i slično.


Svi predmeti su originalni radovi udruženja žena iz Vojvodine, pravljeni od prirodnih materijala, tradicionalnim tehnikama. Svi proizvodi će biti na prodaju. Kupovinom ovih unikatnih proizvoda posetioci će pomoći udruženjima žena i doprineti očuvanju naše kulturne baštine.

 

Počasni gost na izložbi biće Njegova ekselencija ambasador Kanade, gospodin Roman Vaščuk.

 

Ulaz je slobodan za sve posetioce!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..