Nomadski se krećući kroz medije, Ivana Smiljanić nekada koristi svetlo, zvuk, folije i pečate, nekada zvuk i tekst, ili fotografiju, crtež, sliku, ali to po čemu je postala prepoznatljiva i na lokalnoj i na međunarodnoj sceni su performansi, u kojima plesni pokret bez unapred osmišljene koreografije kombinuje sa video projekcijama, čiji efekat je da taj pokret ponavlja, umnožava i uvodi u video loop.

 

I pokreti i prateće slike su improvizovani, naglasak je na fizičkom aspektu izvođenja performansa i njegovog ogledanja u video strimu, ili u snimcima prethodnih izvođenja, kao i na odnosu performerke spram kreatora date plej liste.      

U tematskom smislu, Ivana Smiljanić u svojim radovima polazi od od svoje pozicije u sistemu distribucije rodnih uloga,  ili od traumatičnih momenata lične biografije, ili od svog tela u kulturnom pogonu u mreži društvenih odnosa koji ga strukturišu. U seriji performansa u okviru projekta IGRAM IGRAM IGRAM, ona igra na muziku sakupljenu po ličnim preferencijama najrelevantnijih aktera lokalne umetničke scene u okviru koje se performans izvodi, stvarajući time, kako to sama tvrdi “nekakvu jednostavnu i dinamičnu ‘ilustraciju sistema’". Plej lista je mapa muzičkih ukusa onih koji zauzimaju pozicije moći u sistemu  (ili bar na sceni)  savremene umetnosti, i slika je vrednosnih sistema i stilova života kojma teže. Međutim, ona nije predstavljena kao mapa ili grafikon, već kao niz informacija koje teku u vidu teksta preko video slike koja prenosi igranje autorke po toj plej listi, to jest bez ikakve distance od samog čina fizičkog izvođenja.

Umetnici, kustosi , kritičari, galeristi, i ostali akteri umetničke scene u Beogradu, Bergenu, Bratislavi, Briselu, Ljubljani, Njujorku,  Pančevu i  Puli dali su svoje doprinose plej listama za izvođenja koja su se se odvijala u tim gradovima. Tako su u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, juna 2007. Godine svoje muzičke izbore priložili sledeći  kustosi, istoričari, kritičari i teoretičari savremene umetnosti: Jasmina Čubrilo, Jovan Čekić, Maja Ćirić, Branko Dimitrijević, Zoran Erić, Miroslav Karić, Vida Knežević i Ivana Marjanović , Marina Martić, Aleksandra Mirčić, Ana Nikitović, Danijela Purešević, Darka Radosavljević, Dejan Sretenović, Maja Stanković i Maida Gruden,  Biljana Tomić i Dobrila Denegri,  Vladimir Tupanjac, Jelena Vesić, Ana Vujanović,  i Stevan Vuković, kao i sledeći umetnici: Mrđan Bajić, Uroš Đurić, Nenad Glišić i Jelena Martinović, Siniša Ilić, Zolt Kovač, Branka Kuzmanović, Bob Milošević, Mihael Milunović, Zoran Naskovski, Slavica Panić, Neša Paripović, Vladimir Perić - Talent, Milena Putnik, Jelena Radić, Maja Rakočević, Milica Ružičić, Boris Šribar, Zoran Todorović i Milica Tomić.

Biće prikazani sledeći video radovi:

1. QUATTRO STAGIONI, 7’17’’, 2000, produkcija: Salzburger Sommerakademie,
2. BIG BANG, 9’07’’, 2003.
3. BEZ NAZIVA, sa Nenadom Kostićem, dvokanalni video, 4’17’’ (loop), 2003.
4. JA SVE UPROPASTIM / I SPOIL EVERYTHING, 2’16’, 2004. produkcija: BELEF

Potom će biti prikazani dokumentacije izvođenja projekta IGRAM IGRAM IGRAM:

1. IGRAM IGRAM IGRAM u Beogradu, 2007, Centar za kulturnu dekontaminaciju
2. IGRAM IGRAM IGRAM u Bergenu, 2007, BIT Teatergarasjen
3. IGRAM IGRAM IGRAM u Briselu, 2008, La Centrale Elecrique
4. IGRAM IGRAM IGRAM u Pančevu, 2009, Galerija savremene umetnosti
5. IGRAM IGRAM IGRAM u Beogradu, 2009, Galerija KONTEKST
6. IGRAM IGRAM IGRAM u Puli, 2009, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Stara Tiskara
7. IGRAM IGRAM IGRAM u Njujorku, 2009, Galerija ISCP
8. IGRAM IGRAM IGRAM u Zagrebu, 2010, Galerija VN
9. IGRAM IGRAM IGRAM u Ljubljani, 2010, Mestna galerija Ljubljana
10. IGRAM IGRAM IGRAM u Vranju, 2011, Galerija Narodnog muzeja
11. IGRAM IGRAM IGRAM u Bratislavi, 2011,  Slovačka nacionalna galerija
12. IGRAM IGRAM IGRAM u Zagrebu, 2012. Galerija Močvara


<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..