sveti-sava blagosiljaObeležavajući Dan Svetog Save, u ponedeljak 28. januara u 13 časova u Muzeju Vuka i Dositeja biće realizovan program zahvaljujući kojem ćemo, sa različitih aspekata i kroz raznorodne medije, imati priliku da sagledamo lik i delovenje Svetog Save.

 

U Muzeju posvećenom pregaocima srpske kulture, zahvaljujući čijem delovanju su prosvetiteljskim idejama unapređivani naš jezik, kultura i istoriografija, prisetićemo se uloge i značaja prvog srpskog prosvetitelja. Šireći duh prosvetiteljstva, pismenosti i obrazovanja Sveti Sava je omogućio da se u i potonjimi srednjovekovnim epohama dinamično razvija svest o značaju i nužnosti obrazovanja. Na koji način je delovanje Svetog Save ranije shvatano možemo saznati kako iz brojnih istoriografskih dokumenata tako i iz narodnih predanja. Međutim, zahvaljujući manifestacijama poput ove koja će biti realizovana u Muzeja Vuka i Dositeja, bićemo u mogućnosti da uočimo na koji način se danas percipiraju prosvetiteljske tekovine te koliki značaj za nas imaju uzvišene ideje učenosti, napretka i razvoja.


Težeći da na što neposredniji način sagledamo lik i delo Svetog Save posetioci Muzeja Vuka i Dositeja biće u prilici da vide tri dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja u Beogrdu od kojih posebno izdvajamo sliku Sveti Sava blagosilja srpčad autora Uroša Predića. Ovom prilikom iz nagrađenih radova i nastupa hora učenika OŠ Vuk Karadžić saznaćemo kako deca vide Rastka Nemanjića i šta za njih znače velke ideje kojima su brojni velikani naše kulturne istorije posvetili čitave živote.


Pozivamo Vas da nam se u ponedeljak 28. januara u 13 časova pridružite u Muzeju Vuka i Dositeja gde ćemo zahvaljujući novoj postavci posvećenom Vuku Karažiću i Dositeju Obradoviću te programu posvećenom Svetom Savi proslaiti dan pismenosti i obrazovanja.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..